Briti konservatiivid esitasid eelnõu ELi referendumi seadustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron.
Suurbritannia peaminister David Cameron. Foto: SCANPIX

Briti peaministri David Cameroni juhitud konservatiivid andsid teisipäeval järele euroskeptikutest saadikute survele ja esitasid parlamendile eelnõu, mis seadustab tooride lubaduse korraldada rahvahääletus Suurbritannia liikmesuse üle Euroopa Liidus.

Ootamatu käik, millele Cameron on mitu kuud vastu seisnud, tehti päev enne seda, kui vähemalt 67 tooride parlamendiliiget lubas toetada koalitsioonivalitsuse Euroopa-poliitikat taunivat algatust. Eelnõu seadustaks peaministri lubaduse korraldada ELi liikmesuse üle referendum juhul, kui konservatiivid võidavad 2015. aasta valimised.

Eelnõu on ebatavaline selle poolest, et seda ei esitanud valitsus, vaid selle üks erakondadest, eelnõu läbiminek parlamendis sõltub tooride toetusest.

Euroskeptikust välisminister William Hague tunnistas, et eelnõu heakskiitmine alamkojas on ELi-meelsete liberaaldemokraatide vastuseisu tõttu praktiliselt võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles