Leedu kutsus Eesti tuumajaama konsultatsioonidele

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti keskkonnaaktivist aasta tagasi Riias protesteerimas Leetu uue tuumajaama rajamise vastu, sest Visaginas paikneb vaid kümmekond kilomeetrit Läti-Leedu piirist. Plakatil seisab kiri: «Parem olla täna aktiivne kui homme radioaktiivne!»
Läti keskkonnaaktivist aasta tagasi Riias protesteerimas Leetu uue tuumajaama rajamise vastu, sest Visaginas paikneb vaid kümmekond kilomeetrit Läti-Leedu piirist. Plakatil seisab kiri: «Parem olla täna aktiivne kui homme radioaktiivne!» Foto: Reuters/ScanPix

Kuigi uus Leedu valitsus on tuumajaama ehituse vastu, kutsus Vilnius nii Läti kui ka Eesti ametnikud ja energiafirmad taaskord Visaginase tuumajaama ehitamise konsultatsioonidele.

Leedu energeetikaministri nõunik Daiva Rimašauskaitė ütles esmaspäeval BNS-le, et Balti riigid alustasid tuumajaama rajamise konsultatsioone.

«Käivad konsultatsioonid ekspertide tasandil - neis osalevad kompaniide esindajad ja ministeeriumide spetsialistid. Ministrite kohtumise kuupäev pole veel paika pandud,» ütles Rimašauskaitė esmaspäeval BNS-le.
Leedu valitsus tegi kolmapäeval energeetikaminister Jaroslav Neverovičile ülesandeks viia 1. juuliks läbi konsultatsioonid Visaginase tuumajaama partnerriikide Eesti ja Lätiga ning Jaapani firmaga Hitachi, et leida projekti elluviimiseks kõigile pooltele sobivad tingimused.
Leedu teatel otsustakse 1. oktoobriks ühisfirma loomine, kui partnerid on nõus projektiga ühiselt jätkama.
Nii Eesti Energia kui ka majandusministeeriumi esindajad kinnitasid e24-le, et konsultatsioonid pole alanud, kuid Leedu on esitanud vastava kutse ministritele, ametnikele ja Eesti Energiale.

Majandusministeeriumi asekantsler Ando Leppiman ütles, et Eesti kuulab kindlasti ära, mida Leedul pakkuda.

Leppiman märkis, et viimastel nädalatel peaaegu iga päev ilmuvad uudised Visaginase tuumajaama projekti tuleviku kohta, on pigem Leedu siseriiklik vaidlus, kuhu Balti naabreid pole kaasatud.

«Väga raske on midagi arvata, kui kogu info Visaginase tuumajaama projekti arendamise kohta tuleb pressist,» märkis Leppiman.

Eelmisel nädalal kirjutas Leedu meedia näiteks sellest, et Leedu võib Poola kaasata Visaginase ehitusse Läti ja Leedu asemel. Ajalehed jätsid aga lisamata, et Poola on juba korra olnud kaasatud projekti, kuid loobus sellest. Põhjuseks nii ärilised kui ka poliitilised eriarvamused Leeduga.

Leppiman lisas, et praeguse elektrihinna ja CO2 kvoodihinna taseme juures on väga raske teostada uusi investeeringuid elektrijaamadesse, olenemata tehnoloogiast.

Euroopa kliimapoliitika ebaselge tuleviku tõttu ei söandata teha uusi rahapaigutusi elektritootmisse.

Eesti Energia tuumaprojekti juht Andres Tropp märkis, et energiafirma pole uut infot Leedust saanud.

Visaginase uue tuumajaama ettevalmistustööd algasid juba 2006. aasta hilistalvel, kui kolme Balti riigi kõnelused pole suurtest sõnadest kaugemale jõudnud. Viimase hoobi projektile andis mullu sügisel koos parlamendivalimistega toimunud rahvahääletus, kus ülekaalu said jaama vastased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles