Kaubandus-tööstuskoda: maksuameti «avastus» on üllatav

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts
Mait Palts Foto: Liis Treimann

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts ütles, et teda paneb üllatuma maksuameti avastus, et lõviosa käibemaksust maksab alla kümnendiku ettevõtjaist.

«Olukord on ju selline, et suurem osa tegutsevatest ettevõtjatest on mikroettevõtted ja neist omakorda suur hulk mõne töötajaga pereettevõtted, kellel ongi väike käive ja sealt ei olegi palju maksta,» rääkis Palts. «Jah on valdkondi, kus ettevõtted kurdavad käibemaksu varjamise probleemi, kuid et see on kõikide tegevusalade probleem, seda ei saa küll öelda.»

Eelmise aasta lõpus arutasid maksu- ja tolliamet ning kaubandus-tööstuskoda võimalusi, kuidas vähendada käibemaksupettusi ning üks laualolnud idee oli ettevõtjailt nõutav täpsem aruandekohustus. Ettevõtjad oli toona plaanile vastu, kuna Paltsu sõnul pole enamike ettevõtete IT-alane võimekus nii suur, et nad seda teha saaksid, samuti toonuks kohustus ettevõtjaile kaasa suure lisatöö. Tänaseks pole arutelud edasi kuskile jõudnud ja Paltsu ütlusel pole ka maksuametist rohkem uusi ettepanekuid tulnud. «Kui probleemiks on liiga kiire käibemaksutagastus, siis ehk tasuks selle teemaga tegeleda, eriti mis puudutab just alustavad ettevõtteid,» ütles Palts. «Igal juhul aga on tervitatav, et maksuamet käibemaksuteemaga tegeleb, kuid kiireid lahendusi siin ilmselt pole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles