Remondiks tuleb valmistuda varakult

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korda tehtud ruumis sujub remont lihtsamalt – nii säästad lõppkokkuvõttes aega, raha ja närve.
Korda tehtud ruumis sujub remont lihtsamalt – nii säästad lõppkokkuvõttes aega, raha ja närve. Foto: Sille Annuk

Suuremaid ümberkorraldusi tegema asudes löö kõigepealt kord majja – kõik, mis ülearune, suuna taaskasutusse või sorteeri õigesse prügikonteinerisse. Alles siis asu remondi juurde. Nutikalt tegutsedes ning hoolega kalkuleerides saab kokku hoida nii raha, aega kui ka energiat.

Indoors OÜ sisearhitekt Janne Maal soovitab selgeks teha eelkõige selle, milline on eelarve ja kuhu soovitakse jõuda. Millised tööd tehakse ise ja milliste jaoks on vaja appi spetsialisti.

Kiirus või kvaliteet?

«Kuldne reegel on see, et hea tulemuseni ei jõua kiiresti ja odavalt,» selgitab Maal. «Ajakulu on iga remondi juures ettearvamatult suur. Võib ju mõelda, et kaua see lae värvimine ikka aega võtab, aga eeltöö ja koristamine võtavad aega palju rohkem kui töö ise.»

Raha saab kokku hoida ise tehes, aga kui kogemust pole, tasub mõelda, et vahest oleks mõttekam oma aega kasutada rahateenimiseks ja töö hoopis asjatundjailt tellida – saab kiiremini soovitud tulemuse ilma ise vahepeal halliks minemata. Ka remondieelseks koristuseks tasub vahel asjatundjad appi kutsuda.

Materjalide puhul tuleb teada, et alati leidub odavam analoog, aga enamasti pole see nii vastupidav. «Mina ei soovita kokku hoida iga päev kasutatavatelt esemetelt, näiteks tualetipott, köögikapid, voodi, voodipesu. Samuti võiks enne läbi mõelda, kuidas remondi käigus seina pandud tapeet või värv maha tuleb.»

Ülimoodsate tapeetide või erksate ja tugevate toonide puhul tasub meeles pidada, et nendest kiputakse kiiremini tüdinema ja uus värskendus võib tunduda vajalik juba paari aasta pärast. Neutraalne taustsüsteem ning erksad ja moodsad, kergesti vahetatavad detailid annavad parima lõpptulemuse, nendib Maal.

Kokkuhoid algab pisikuludest

«Kindlasti tuleks enne remonti teha korralik üldkoristus ja põhjalik nimekiri kõigest, mida võib vaja minna,» soovitab naine. Kalkulatsioonidesse tuleks arvestada ka töö- ja kaitsevahendid ning nende puhastuseks vajalik kodukeemia.

Üle tasub vaadata seegi, mis kodus või emal-isal kapis juba niigi seisab. Laena sõbralt redel, trell või muu tööriist, mida ainult selleks korraks vajad. Ehituspoest tuleb osta kõik remondiks vajalik korraga, nii saad oste ja kulutusi paremini kontrollida.

Poes tasub end vormistada püsikliendiks – võtab küll rohkem aega, aga võimalus soodustust saada on palju suurem.

Kindlasti arvesta materjale ostes varuga – kõike tuleks osta vähemalt viis protsenti rohkem, kui vajad mõõtude-kalkulatsioonide järgi. Nõnda säästad ka aega ja raha – materjal ei saa keset (t)ööd otsa ja sa ei pea liitri värvi pärast uuesti poodi sõitma. «Kütus ja aeg ju ka maksavad,» selgitab sisearhitekt.

Bauhofi äriteeninduse müügijuht Ave Pajo kinnitab, et kõige sagedasemad apsakad, millega kliendid jändavad, on vale materjali ostmine tegemata eeltöö tõttu, vales mahus materjali ostmine mõõtmise ja planeerimise tegemata jätmise tõttu ning samuti lisatarvikute ja kõikide tööks vajalike asjade alahindamine.

Näiteks on palju juhtumeid, kus inimene ostab poest hunniku laminaatparketti ning lahkub sellega poest ainult selleks, et paari tunni pärast tagasi tulla – vaja on ka aluskatet, liiste, tarvikuid ja tööriistu. «Seepärast tuleks enne ehituspoodi suundumist läbi mõelda, mida, kui palju, mis mahus ning mis hinnaga saada loodetakse,» soovitab ka Pajo, et enne sisseostude tegemist tasub kodus kord majja lüüa ja vaadata, mis olemas, mis vanaks läinud ja mis puudu.

«Lisaks igakuistele sooduskampaaniatele, kus pakkumised vahetuvad iga kahe nädala tagant, on võimalik näiteks meie juures soetada Bauhofi Meistriklubi kaart,» reklaamib Pajo.

Selle kaardi omanikele on hinnad püsivalt soodsamad, lisaks tehakse olenevalt hooajast eripakkumisi Meistriklubi liikmetele ja ka paljud teenused – mõõtu lõikamine, värvide toonimine või järelhaagise rent – on 30 protsenti soodsamad.

Tegelikult on kõige kiirem ja lihtsam võimalus kasutada järelmaksu. Kui elektroonikasektoris ostetakse järelmaksuga tihti üks ja hinnalisem toode, siis ehituskauplusest on võimalik võtta kogu korteri remondiks vajalik korraga – arvel võib olla kümneid tooteid.

Kui on käsil tõsiselt suur ja kapitaalne remont või suvila/maja ehitus ning seoses sellega vajaminevad kogused palju suuremad, on ärimüügi osakonnast võimalik küsida ka erihinda kogu materjalikogusele. «Kindlasti peaks iga remonti planeeriv inimene uurima erinevaid hindu ning leidma endale sobivaima kvaliteedi ja hinna suhte,» õpetab naine.

Kutsu spetsialist appi

Milliste tööde puhul tuleks kindlasti abikäsi kasutada? Sisearhitekt kinnitab, et elektri- ja sanitaartehnilised tööd tuleks jätta spetsialistidele – need on litsentseeritud tööd, mille sooritamiseks käiakse aastaid haridust saamas.

«Kraanivahetus võib ju tunduda lihtne, aga kui ühel hetkel alumine naaber veekahjustuste korvamiseks arve esitab, on see kindlasti palju kallim kui sanitaartehniku töötund,» räägib sisearhitekt.

Südamerahu maksab ja kõikide asjade pealt kokku hoida pole mõttekas. Samuti tuleks abilisi kasutada suuremõõtmeliste mööbliesemete ja akende paigalduse juures.
-------------------------------------------------------

Kommentaar

Millega arvestada enne remondi tegemist?

Ester Penjam

sisekujundaja

Tee plaan: alustuseks pane paika plaan, märgi üles kõik vajaminev: mahud, plaanid, soovid, kogused ja muu. Mida rohkem ideid ja soove paberil läbi töötad, seda lihtsam on lõplikku plaani ellu viia – kuhu viin prügi, kus ladustan remondiks vajalikke ehitusmaterjale? Enne sisekujundusega alustamist peaks olema välja valitud sobiv stiil ja värvilahendus. Üksi elav inimene saab luua isikupärase kujunduse sundimatult, sest ei pea arvestama teiste pereliikmete soovide ja maitse-eelistustega. Stiile pole vaja järgida piinliku täpsusega. Kerge stiilide miksimine ehk eklektika lisab ruumile põnevust ja omapära – vaata, mida võiksid vanast alles jätta, et sisekujundusele omapära lisada. Ruumi värvilahenduse otsimisel vaata ajakirjadest pilte ja leia endale sobiv värviskeem. Otsusta, kas soovid värve peamisele kohale interjööris või lisatuna mõne elemendi näol. Ära sisusta korraga pisidetailideni kogu elamist, jäta ruumi ka uutele leidudele ja vanale pööningukraamile. Aeg-ajalt midagi uut lisades on kodu pidevas muutumises ja kujunemises.

Varu aeg, kalkuleeri: kindlasti soovitan arvestada materjalide tellimisel võimalike tarneaegadega. Paljud materjalid pole kohe kauplusest kättesaadavad, vaid tuleb ette tellida. Hea on kasutada alla­hindluskampaaniaid, aga samuti tasub külastada taaskasutuskeskusi. Kursis tuleb olla ka toodete kampaaniaväliste hindadega ja uurida teiste müüjate hindu. Kliendikaardid pakuvad soodustusi enamikus ehituspoodides. Kindlasti tasub kliendikaarti kasutada ka siis, kuigi allahindluse protsent tundub väike – igalt asjalt mõni protsent maha ja ongi märkimisväärne summa kokku hoitud. Säästad transpordi pealt, kui ostad võimalikult palju suuremaid asju ühest kauplusest, sest siis maksad kojuveoteenuse eest vaid korra. Otsi tutvusringkonnast, kellel oleks võimalik sind transpordiga aidata. Ära vea ise suuremaid kergesti purunevaid asju, näiteks klaasi. Sellega võtad purunemise korral vastutuse endale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles