Ameerikast tulnud ettevõtja kiidab Eesti maksusüsteemi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O`Brock
Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O`Brock Foto: Erakogu

Ameerikast pärit ja nüüdseks enam kui kümme aastat Eestis elanud Molycorp Silmeti juhatuse esimees David O'Brock tõi Eesti tugevusi kommenteerides välja eelkõige siinse ettevõtjatele soodsa maksusüsteemi.

Eriti kõrgelt hindab ta enda sõnul ettevõtete võimalust reinvesteeritud kasumilt mitte makse maksta. «Sedasi saavad ettevõtted jõudu ennast arendada ja ettevõtlus omakorda hoiab liikumises suurt osa ühiskonnast. Molycorp'ile tuli see maksuseaduste säte positiivse üllatusena,» rääkis O'Brock Danske liidrite foorumi ajakirjale.

Näiteks Molycorp reinvesteeris eelmisel aastal 16 miljonit eurot, mis on tema sõnul oluliselt suurem summa, kui nad oleksid siia jätnud ettevõtte tulumaksu makstes. «Maksuvabastus loob positiivse doominoefekti – loob töökohti, kasvatab tarbimist, vähendab survet sotsiaalsüsteemile,» kirjeldas O'Brock.

Tema sõnul kadestavad kõik riigid ka fikseeritud tulumaksu, kus kedagi ei karistata selle eest, et «ta teeb rohkem või kõrgema lisandväärtusega tööd ning teenib rohkem».

Lisaks on see süsteem O'Brocki sõnul nii läbipaistev ja lihtne, et kellelgi ei ole võimalust ka vähem maksta.

«Ühendriikides on progresseeruv maksusüsteem, kuid mida rikkam on inimene, seda targem on tema raamatupidaja, kes otsib üles kõik võimalused vähem maksta,» selgitas ta.

Viimaks kiitis ta ka asjaajamise lihtsust. «Kui mul Eestis kulub maksude deklareerimisele 10 minutit, siis Ühendriikides on minu deklaratsioon 68 lehekülge pikk,» nentis O'Brock.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles