Stubb: eurotsoon võib lähiaastatel kasvada 24-25 liikmeni

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb.
Soome Euroopa- ja väliskaubandusminister Alexander Stubb. Foto: Toomas Huik

Soome väliskaubandus- ja Euroopa asjade minister Alexander Stubb leiab, et  võlakriis ei ole vähendanud euro usaldusväärsust, vaid hoopis suurendanud usku selle vastupidavusse, mistõttu võib tema hinnangul eurotsooni liikmete arv lähiaastatel kasvada 24-25 riigini, kirjutab Bloomberg.

«Ma isegi ei mõtiskle sellel teemal, kas euro võiks minu eluajal kokku kukkuda. Ma usun, et, et mõne aasta pärast on eurotsoonil 24-25 liikmesriiki,» ütles ta.

Stubbi sõnum investoritele on lihtne - kuigi seadused võivad muutuda, jääb eurotsooni püsivuse poliitiline visioon siiski samaks.

«Lõppude lõpuks peaks Euroopa Liit olema pragmaatiline institutsioon,» ütles ta. «Kui sa leiad süsteemis augu, tuleb seda parandada.».

Soome oli ainuke riik, mis nõudis Kreeka teise abipaketi puhul lisatagatisi, samuti toimiti ka Hispaania-abi puhul. Eurotsooni põhjapoolseim riik on olnud algusest peale ka rahatsooni ühtsete võlakirjade vastu.

Soome on Euroopa komisjoni prognooside kohaselt vaid üks neljast eurot kasutavast riigist, mille võlg jääb alla nõutava piiri ehk 60 protsendi SKT-st.

Näiteks Saksamaa võlg kasvab komisjoni hinnangul 81,1 protsendini SKT-st ning eurotsooni keskmine kasvab lausa 95,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust.

Soome on ühtlasi ka ainuke eurotsooni riik, millel on kõigi kolme olulisema reitinguagentuuri Fitchi, Moody´se ja S&P AAA krediidireiting.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles