Masu kasvatas järsult sulitempude arvu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurjategija
Kurjategija Foto: Corbis / Scanpix

Majanduslangus kasvatas hüppeliselt kõiksuguste sulitempude arvu ettevõtluses, mistõttu politsei soovitab alati partnerite tausta uurida ja kahtluse korral pigem tehingust loobuda.


Tänavu esimeses kvartalis oli valeraha ja võltsitud väärtpaberi kasutamine kõige enam sagenenud kuriteoliikide hulgas, kui võrrelda mulluse esimese kvartaliga.

Politseimeti vanempressiesindaja Tiia Sirelpuu kinnitas E24-le, et languse tingimustes kerkivad esile tegelased, kes näevad võltsimises ja kelmuses ainsat võimalust oma sissetulekute säilitamiseks. «Sellega seoses tulevad taas päevakorda näiteks olematu töö pakkumised, kus hakatakse töötutele inimestele pakkuma tasu eest töökohti, mida tegelikult ei ole olemas,» hoiatas Sirelpuu.

Samas on majanduspolitsei praktika näidanud, et majanduslangusest tingitud kuriteod võivad esile kerkida ka pika vinnaga. «See võib juhtuda näiteks ettevõtte pankrotistumisel, kui haldur võtab ettevõtte juhtimise üle ning menetluse käigus hakkavad probleemid järjest välja tulema,» selgitas Sirelpuu.

Pettuse motiivide hulgas on ka ränga majanduslanguse ajal jätkuvalt ahnus olulisel kohal, kuid politsei kinnitusel sageneb oluliselt nn oletatava päästerõnga efekti pruukimine. «See tähendab, et hakatakse välja mõtlema skeeme sissetulekute säilitamiseks ja pankrotist pääsemiseks,» täpsustas Sirelpuu.

«Esineb ka juhuseid, kui niigi pankroti veerel olevad ettevõtjad võlausaldajaile mõtlemata oma ettevõttest viimast võtavad, teisisõnu kandivad lihtsalt vara välja.»

Samas on justiitsministeeriumi statistika andmeil oluliselt vähenenud näiteks dokumendi võltsimise ja võltsitud dokumendi kasutamisega seotud kuritegude registreerimine.

Politsei soovitab ettevõtjail olla praegusel ajal igasuguste tehingute eel eriti hoolas ja kontrollida partneri tausta. «Vähimagi kahtluse korral soovitame pigem tehingust või kokkuleppest loobuda,» ütles Sirelpuu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles