Kohus arutas Gild Arbitrage'i fondivalitseja pankrotiavaldust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gild Arbitrage’i fondijuht Tõnu Pekk.
Gild Arbitrage’i fondijuht Tõnu Pekk. Foto: Liis Treimann

Harju maakohus arutas täna likvideeritud riskikapitalifondi Gild Arbitrage'i valitseja AS-i GA Fund Management avaldust pankroti väljakuulutamiseks.

Kohus otsustab ajutise pankrotihalduri määramise 6. mail, ütles Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Ots BNS-ile.

GA Fund Managementi ainuke juhatuse liige on alates 2010. aasta kevadest Gild Arbitrage'i fondijuhina töötanud Tõnu Pekk, varem on ettevõte kandnud nime Gild Fund Management ja selle juhatusse on kuulunud endine Gild Arbitrage'i fondijuht Tõnno Vähk, endine investeerimispankur Tõnis Haavel, Janis Springis ja Taavi Lepmets.

Möödunud aasta septembris sai läbi Gild Arbitrage'i väljastatud kolmeaastaste võlakirjade lunastamise tähtaeg ja fondi vara läks likvideerimisele. Pekk ütles toona ajalehele Postimees antud intervjuus, et tehniliselt likvideeritakse võla tagatis ning see, millal fond likvideeritakse, on osakuomanike otsustada.

«Kuna varadest väga suure tõenäosusega võlakohustuste täitmiseks ei jätku, siis ei saa osakuomanikega midagi jagada. Aga tagatist hakatakse realiseerima ja tagatiseks on ka kõik fondi varad,» lausus ta.

Gildi fond, millel oma tipphetkedel oli varasid enam kui 100 miljoni eurot, sattus võlakoormuse täitmisega raskustesse 2009. aasta alguses. Sügiseks restruktureeriti umbes 50 laenulepingut üheks võlakirjaprogrammiks. Peki sõnul oli tegemist programmiga, mida tavaliselt tehakse saneerimisprogrammi raames, kui ettevõte teatab, et ei suuda oma kohustusi täita ja palub kohtult kaitset. 2010. aastal fondi juhtimise üle võtnud Pekk ütles, et sisuliselt algas saneerimisperiood 1. märtsil 2010.

Pekk rääkis, et ta sai esimese tegevusaasta järel aru, et on väga riskantne oodata, et fond suudab selle tähtaja jooksul varad lihtsalt maha müüa. Tema sõnul ei olnud tegemist selliste varadega, nagu börsil kaubeldavad aktsiad, mida oleks saanud lihtsalt maha müüa ilma, et fond oleks kahju kannatanud. Möödunud aasta alguses oli Peki sõnul selge, et tähtajaks pole mitte mingil juhul võimalik võlga tagasi maksta.

Bulgaaria kinnisvarasse ja Armeenia kullakaevandustesse investeerinud Gild Arbitrage lubas 2009. aastal võlakirjaomanikele 11. septembril 2012 tagasi maksta 18,3 miljonit eurot laenu, mis võeti 2009. aastal. Fondi võlausaldajad on ligi 50 Eesti ettevõtjat. Gild Arbitrage'il oli pool aastat aega varade müümiseks ja saadud summa võlausaldajatele väljamaksmiseks.

Fondi varade hulgas on olnud väidetavad Armeenia kullakaevandused, Bulgaaria kinnisvara ja enamusosalus Cinamoni kinoketis. Pekk ütles Postimehele Armeenia vara kohta, et tegemist on nelja litsentsiga, mis annavad õiguse uurida teatud piirkondades maavarasid, seejärel võtta välja kaevandamislitsents ja hakata kaevandama.

Gild Arbitrage hindas möödunud aasta algul fondiosaku väärtuseks aastavahetuse seisuga null eurot, kuna fondi kohustused ületavad varasid. Tunamullu juuni lõpus oli Gild Arbitrage osaku puhasväärtus veel 3,3833 eurot.

Gild Arbitrage'i kohustused ületasid 2011. aasta lõpu seisuga varasid 0,8 miljoni euroga. Fondi varade koguväärtus oli 18,32 miljonit eurot ning võlakohustuste kogumaht 19,10 miljonit eurot. Pool aastat varem hindas fond oma varade väärtuseks 25,06 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles