Microsoft loodab soodsa Lumia 521 abil USA nutiplatvormide turul laineid lüüa

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nokia Lumia 520.
Nokia Lumia 520. Foto: Kalev Aasmäe

Microsoft peab Nokia Lumia 521, mida Euroopas müüakse Lumia 520 nime all, soodsaks salarelvaks, millega Androidilt ja iOSilt turgu haarata, kirjutab Reuters.
 

Kui seni on maailma suurim tarkvaraettevõte uusimat Windows Phone 8 operatsioonisüsteemi propageerinud peamiselt Nokia ja HTC kõrgema hinnaklassi mudelites, siis uus sama platvormi kasutav Lumia 521 paisatakse Walmartis pikaajalise lepinguta müüki vaid 150 dollariga.

«Meil on võimalus pakkuda väga kõrge kvaliteediga seadet suuremale hulgale inimestele, ütles Microsofti Windows Phone üksuse juht Terry Myerson eelmisel nädalal. «Just sellel suunal oleme me viimastel kuudel edenenud ning me jätkame selle strateegia arendamist USA turul.»

Nokia Lumia 521 oli USAs populaarses HSN telemüügivõrgustikus võimalik osta juba eelmisel nädalal ning praeguseks on seade selles müügikanalis läbi müüdud.

Soodne 4G-toega (HSPA+, mitte LTE) telefon on oma tehnilistelt näitajatelt pigem keskklassi kuuluv, seadmel on neljatollise diagonaaliga 480x800 pikslise lahutusvõimega puutetundlik ekraan, viie megapiksline kaamera ja kahetuumaline 1 GHz taktsagedusega protsessor.

Järgmisel nädalal tuleb telefon alla 150 dollarilise hinnaga müüki Walmarti kaubandusketis koos T-Mobile´i tähtajatu lepinguga, mis on tarbijale pikas perspektiivis palju odavam variant kui mobiilioperaatorite poolt tugevalt subsideeritud iPhone või Androidi tippmudelid, mida tavaliselt pakutakse suhteliselt kallite igakuisete maksetega kaheaastase lepinguga.

Samas on Nokia Lumia 521 varajane populaarsus HSNi müügivõrgustikus Microsoftile vaid väikeseks kordaminekuks, kuna viimastel aastatel ei ole suudetud USA turgu valitsevate Apple´i iOSile ja Google´i Androidile erilist konkurentsi pakkuda.

Uuringufirma comScore andmetel omab Microsoft nutitelefonide tarkvaraplatvormide seas USA turul vaid 3,2 protsendi suurust osa, samas kui liider on Android 52 protsendiga ning iOS omab 39 protsenti turust.

Vaid Microsofti tarkvara jooksutavaid nutitelefone tootev Nokia müüs esimeses kvartalis küll 27 protsenti rohkem Lumia telefone kui mullu ehk kokku 5,6 miljonit seadet, samas Apple´i müüdud 37 miljoni iPhone´i kõrval jääb see number üsna kahvatuks.

Selleks, et mõista, miks Windows Phone on mõnedel teistel turgudel nagu Mehhiko ja Poola suutnud saavutada soliidsema kuni 20 protsendise turuosa ning miks ka Suurbritannias omatakse pea kaks korda rohkem turgu, kui USAs, tuleb mõista mobiilioperaatorite müügipoliitika erinevust.

USAs domineerivad operaatorid nagu AT&T ja Verizon Wireless pakuvad Apple´i ja Samsungi tippmudeleid tarbijatele taskukohaste tugevalt subsideeritud hindadega, mida pikemas perspektiivis kompenseerivad kaheaastased tavaliselt üsna kõrgete kuumaksetega tüüplepingud. Kuigi ka Windows Phone´i kasutavaid nutitelefone subsideeritakse, ei näe tarbijad telefoni ostmisel erilist hinnavõitu ning valitakse pigem siiski juba turuliidrite mudeleid, mitte turul nö väljakutsuja positsioonis ettevõtete telefone.

Operaatorite maksustamispoliitika suurt rolli mainis ka Windows Phone´i üksuse juht Myerson.

«AT&T ja Verizon on meile olnud suurepärased partnerid, kuid seal, kus turudünaamika on teistsugune ning operaatorid mängivad teistsugust rolli, on meil paremini läinud,» ütles ta. «Subsideerimine on neile liikumapanev ärimudel. Kui sa oled Samsung, Apple, AT&T või Verizon, siis kõik töötab hästi, sinu turuosa kasvab ning sinu kasum kasvab,» ütles Myerson.

«Kui sa oled oma ärimudeliga rahul, siis sa ei soovi seda välja vahetada.»

Selleks, et turuliidritele ikkagi konkurentsi pakkuda peab Microsoft Myersoni hinnangul erinema ka muude faktorite kui hinna poolest, üheks selliseks võimaluseks on Office´i ja Xboxi kogemuse integreerimine Microsofti nutitelefoniplatvormi.

Samas eitas ta kuulujutte, nagu Microsoft oleks väljaarendamas omaenda nutitelefoni.

«Nokia teeb praegu väga head tööd,» ütles ta. «Me pühendame selles vallas kogu oma energia neile.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles