Turundusraadio: raamatukogud võiks muuseumide eeskujul muutuda elamuskeskusteks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu-Mall Naarits
Anu-Mall Naarits Foto: Peeter Langovits

Esmakordselt eetris olnud Turundusraadios pakkusid Valio turundusjuht Krista Kalbin, meediaekspert Hanno Kindel ja saatejuht Anu-Mall Naarits teiste teemade kõrval välja, et sarnaselt muuseumidega, mis on viimastel aastatel muutumas elamuskeskusteks, tuleks sama tee ette võtta ka raamatukogudel, kes kaebavad lugejate nappuse üle.

Pakkudes nõu Viimsi raamatukogule, millel oli mure, kuidas lugejaid aktiivsemalt kaasata, pakkusid turundajad välja mitmeid lahendusi. Nad leidsid, et raamatukogu võiks olla oma kogukonna kultuurikeskuseks, kus tuleks korraldada palju rohkem kohtumisi autoritega, sest autorid saavad iga laenutatud raamatu eest riigilt väärikat kompensatsiooni ja peaks ise kohtumistest huvitatud olema. Ühe soovitusena pakkus suhtekorraldaja Raul Kalev välja, et aeg oleks muuta lugemistoolid massaažitoolideks ja miks mitte pakkuda ka lugemist mullivannides mõnuledes.

«Kindlasti peaks raamatukogud võtma kogukonnas omale juhtiva rolli väga jõuliselt,» lausus Marketingi Instituudi juht Anu-Mall Naarits.

Valio turundus- ja tootearendusdirektori Krista Kalbini meelest tuleks aga raamatukogudel enda turundamisega alustada veelgi kaugemalt. «Vaadates mu endi poegi, on raamatulugemine viimane asi, mis noortele meelde tuleb,» märkis Kalbin. Ta soovitas, et selle muutmiseks tuleks alustada juba koolide pikapäevarühmade ja raamatukogude koostööst, tuues pikapäevarühmade toimumise näiteks raamatukogudesse, kus koos lugedes lugemisharjumus tekkida saaks. «Ma ise ei käi raamatukogudes, sest pole aega. Aga võiks olla raamatute internetis ettetellimine minu regulaarsesse toidupoodi, kust ma siis raamatu võtan ja kuhu pärast ka raamatu tagasi viin,»  leidis Krista Kalbin.

Media House'i arendusjuht Hanno Kindel omakorda märkis, et ilmselgelt ei saa raamatukogud tulevikus jääda vaid raamatute laenutajateks, vaid peavad kardinaalselt muutuma. «Panustada tuleks üritusturundusse ja näost-näkku tegevustesse oma kogukonnas,» leidis ta.

Iga nädala teisipäeva hommikul eetris olevat tunniajast Turundusraadiot saab kogupikkuses järelkuulata siit: www.mi.ee/turundusraadio.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles