Põllumajandusministeerium esitab professor Marika Mikelsaare maailma toiduauhinna kandidaadiks. Professor Mikelsaare kandidatuuri toetavad Rootsi, Soome, Suurbritannia, USA ja Venemaa teadlased.
Marika Mikelsaar esitatakse maailma toiduauhinna kandidaadiks
«Professor Mikelsaare panus toidu kvaliteedi ja seeläbi ka inimeste tervise ja heaolu edendamisse on märkimisväärne,» ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder. «Leiame, et tema tööd toiduainetööstuses tuntud ME-3 bakteri väljatöötamisel peaks tunnustama ka ülemaailmse toiduauhinnaga.»
Marika Mikelsaare enim avalikku tähelepanu pälvinud saavutus on patenteeritud probiootilise piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3 avastamine, mida tarvitatakse Dr Helluse piimatoodete sarjas.
2007. aastal pälvis ta selle eest Euroopa Liidu naisleiutajate ja -innovaatorite võrgustiku (EUWIIN) auhinna ja 2008. aastal ülemaailmse naisleiutajate ja -innovaatorite kuldmedali. 2010. aastal tunnustati professor Mikelsaart ja tema meeskonda Soome kvaliteediinnovatsiooni auhinnaga. Samal aastal pälvis Marika Mikelsaar ka Eesti teaduse elutööpreemia.
Mikelsaar on Tartu Ülikooli teadlane meditsiinilise mikrobioloogia alal. Ta on üks enimtsiteeritud Eesti naisteadlasi – Thompson Reutersi andmete kohaselt on tema teadustegevust tsiteeritud 2396 publikatsioonis.
Marika Mikelsaare esitamist maailma toiduauhinnale toetavad Moskva Gabritševski-nimelise Mikrobioloogia ja Epidemioloogia Instituudi teadlane Boris A. Shenderov, Turu Ülikooli professor Seppo Salminen, Karolinska Instituudi emeriitprofessor Tore Midtvedt, Reading’i Ülikooli professor Glenn Gibson ning Ameerika Ühendriikide põllumajandusministeeriumi põllumajandusuuringute keskuse teadlane James A. Lindsey.
1986. aastast välja antava maailma toiduauhinnale pani aluse Dr Norman E. Borlaug, kes 1970. aastal pälvis Nobeli rahupreemia oma töö eest põllumajanduse valdkonnas. Auhinnaga tunnustatakse maailma toiduvarude kvaliteedi või kättesaadavusega seotud saavutusi. Maailma toiduauhinda annab välja Ameerika Ühendriikides asuv The World Food Prize Foundation.