Lugeja küsib: kas kohtutäituri enampakkumisel on kaasomanikul ostueesõigus?

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enampakkumine.
Enampakkumine. Foto: SCANPIX

E24 poole pöördus lugeja, kes on kinnistu kaasomanik ning teise kaasomaniku osa müüakse täituri enampakkumisel pangavõla katteks.  Lugeja soovib teada, kas vastab tõele, et seadust on muudetud ning sellisel juhul kaasomanikul ostu eesõigust ei ole?

Lisaks on lugejal veel mõned küsimused, mille avaldame koos juristi vastustega.

Vastab Pindi Kinnisvara jurist Aet Peetso:

1. Kas seadust on ikka muudetud ja kinnistu kaasomanikul ei ole enam peale täituri enampakkumise toimumist ostueesõigust ?

Tõepoolest oli kuni 31.12.2005. a kehtinud asjaõigusseaduse redaktsiooni kohaselt  kaasomanikul kinnisasja ostueesõigus ka kinnisasja võõrandamisel sundenampakkumisel  ehk siis  täitemenetluse raames vastavalt AÕS§ 73 lg 3. Alates 01.01.2006. a jõustunud asjaõigusseaduses eelnimetatud säte ei sisaldu ning kaasomanikul täitemenetluses seadusest tulenevaid eeliseid ei ole. Seega vastuseks esitatud küsimusele - jah, seadust ehk siis konkreetselt asjaõigusseadust on muudetud ning muudatus jõustus ja kehtib alates 01.01.2006. a.       

2. Kui mina kaasomanikuna  osalen isiklikult kinnistu enampakkumisel, siis kas täituri tagatisraha tagastatakse mulle kui ma pakkumist ei võida või jääb see täituri kulude katteks?

Juhul kui osalete pakkumisel ja pakkumist ei võida, siis tagastatakse tagatisraha ühe tööpäeva jooksul vastavalt täitemenetluse seadustikule (TMS § 83 lg 5).

3. Kas täiturile tasutud tagatisraha tagastatakse mulle kui ma enne enampakkumise toimumist loobun sellel osalemast ? Kas raha tagastatakse ka siis kui ilmun enampakkumisele aga ei tee ühtegi pakkumist ?

Tagatisraha tagastatakse ka siis, kui Te loobute enne enampakkumise toimumist enampakkumisel osalemisest ja ka siis, kui Te pakkumusel ühtegi pakkumist ei esita.

4. Kas enampakkumisel pakutavate summade vahe suuruse  määrab täitur kindaks enne enampakkumise toimumist, vahetult enne enampakkumist koha peal või seda ei määratagi ja võib pakkuda summa, mis on eelnevast näiteks 1 euro suurem ?

Pakkumise sammu võib määrata täitur ning kui täitur pakkumise sammu ei määra, siis võib teha ka pakkumisi ühe euro kaupa. Edukaks pakkujaks tunnistatakse pakkujat, kes on esitanud kõige kõrgema pakkumise ehk siis kui pakkumisel osaleb üks isik, kes teeb pakkumise, mis ületab alghinda kasvõi 1 euro võrra, tunnistatakse ta edukaks pakkujaks. Kui täitur on määranud pakkumisel pakkumiste nn sammu, siis tuleb pakkumise esitamisel lähtuda konkreetsest sammust ka siis kui pakkumisel osaleb pakkujana ainult üks isik.

5. Millisest seadusest leiab infot kohtuäituri poolt korraldatava enampakkumise kohta ?

Täitemenetluse raames teostatavate toimingute kohta leiab infot täitemenetluse seadustikust (TMS) www.riigiteataja.ee, kohtutäiturite veebilehtedelt a la http://www.taitur.eekaasik/kkk ehk siis rubriigist Korduma kippuvad küsimused (kolmas isik).                      

Kui teil on tekkinud kinnisvaraalaseid küsimusi, siis kirjutage need selle loo kommentaaridesse või saatke meiliga info@e24.ee ja saate neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles