Juunis võib tulla kogu riiki hõlmav poliitiline streik

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk Tallinki töötajate streigilt eelmisel aastal.
Hetk Tallinki töötajate streigilt eelmisel aastal. Foto: Peeter Langovits

Eesti Ametiühingute Keskliidu (EAKL) ruumes täna kogunenud aktsioonide töörühm, mis koondas erinevate ametiühinguliitude esindajaid, jõudis äsja üksmeelele protestiaktsioonide korraldamises töölepinguseaduse jõustamise küsimuses.


EAKL esimehe Harri Taliga sõnul olid koos üle 20 eri ametiühinguliidu esindaja, kes kõik olid seda meelt, et protestiaktsioonid juunis tulevad. Täpsed otsused teeb ja juhised annab tuleval teisipäeval EAKLi juhatus.

Juttu oli nii meeleavaldusest kui streigist. Ettevalmistused on juba käivitatud, kinnitas Taliga. Esmalt tuleb jagada infot, seejärel taotleda load ürituste korraldamiseks ja hakata neid praktiliselt ette valmistama.

«Kõik olid seda meelt, et valitsuse ühepoolse kavaga muuta kolmepoolset kokkulepet ja vähendada töötajate tagatisi, ei saa nõustuda,» lausus Taliga. Ametiühingud näevad tekkinud kriisi lahendamiseks kolme võimalust: töölepinguseaduse edasilükkamine, selle täies mahus rakendamine või selle muutmine võrdselt tööandja ja töötaja huvides.

Taliga lükkas ümber tööandjate keskliidu juhi Tarmo Kriisi ütluse, et poliitiliste eesmärkide saavutamiseks ei saa streiki ehk tööseisakut kasutada. Taliga sõnul näevad rahvusvahelised reeglid sellise võimaluse siiski ette ja poliitilist streiki on teistes riikides ka kasutatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles