Säästupoed: kauplused kohandavad jälgitavate toodete hindu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maxima kauplus.
Maxima kauplus. Foto: Urmas Luik

Uuringufirma TNS Emori värske hinnaseire põhjal on vaadeldud ostukorvi maksumus pealinna Prismas, Maximas ja Säästumarketis sisuliselt sama - viimased põhjendavad seda nii piiratud jälgitavate toodete valikuga kui ka sellega, et nende hindadel on hakanud ka kauplused ise rohkem silma peal hoidma.


Prismas, Maximas ja Säästumarketis jäi nimelt ligikaudu 630-kroonise ostukorvi korral kogusumma vahe alla 1 krooni.

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles Tarbija24.ee'le, et kuna toidukaupade hinnaseireid on sel aastal hakatud väga tihedalt tegema, on hakanud kauplused väga täpselt jälgima nende kaupade hindu, mis on uuringutesse kaasatud. Sama kinnitas ka Rimi ja Säästumarketi turundus- ja kommunikatsioonijuht Evelin Mägioja.

Teise probleemina tõid mõlemad välja piiratud kaubavaliku. Erilaiu sõnul on kaupluseketid huvitatud just sellest, et kõige odavamad kaubad oleks alati nn omatooted ehk private label tooted, kuid neid võrdlustesse ei kaasata.

Ka Mägioja märkis, et Prisma, Maxima ja Säästumarketi võrdne hinnatase kõnealuses uuringus tuleneb võrdlusesse kaasatud toodete valikust.

«Et saada kõige täpsem pilt, milline kauplus on kõige soodsam, selleks tuleks ikka võrrelda kõiki kaupluses müügilolevaid tooteid,» rääkis Mägioja. Kui kokku on Säästumarketi sortimendis 1700 toodet, siis Emori hinnaseire raames vaadeldavast 20-30 tootest jääb tema sõnul selgelt väheks.

Erilaid arvas samas, et ka kalli hinnaga kauplused on pidanud viimasel ajal oma hinnapoliitikas korrektiive tegema. «Hinnatasemed on ühtlustunud, see on kindlasti fakt,» märkis Erilaid, kuid lisas samas, et küsimus on siiski selles, kas vaadeldakse vaid konkreetseid tooteid või kogu tootevalikut.

Mägioja sõnul ei saa päris nii öelda, et hinnatasemed on ühtlustunud - kõikide toodete puhul see tema sõnul kindlasti ei kehti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles