Ansip: sotsidest lähtumine tõstaks töötusmaksu 7,5 protsendile

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Peaminister Andrus Ansipi sõnul võib sotside ettepanekute elluviimisel kerkida töötuskindlustusmaks ületulevaks aastaks 7,5 protsendile.


«Praegu on töötukassa osas märgata vaid pimesikumängu. Kogu aeg langetatakse liiga optimistlikke otsuseid, vaadatakse tulevikku läbi roosade prillide,» rääkis Ansip riigikogu infotunnis.

«Kord öeldakse, et kõik hüvitised mahuvad 1,5-protsendilise maksemäära sisse, siis avastatakse, kui peaminister on sellele tähelepanu juhtinud, et ei, siiski 1,5 protsendist ei jätku, koguni 3 protsenti on vaja,» kirjeldas ta.

«Õige pea leitakse, et ei, 4,2 protsenti on vaja. Siis leitakse, et 4,5 protsenti, siis et 5,1 protsenti on vaja - tegelikult ei vasta ka see tõele.»

Kui tööpuudus kasvab sellisele tasemele, nagu ta on Lätis ja Leedus, ei jätku peaministri sõnul ka nendest protsentidest.

«Kui tööpuudus jätkab veelgi kasvamist, siis võib see protsent, mille võrra töötuskindlustuse makse määr peaks summaarselt tõusma, kasvada halva stsenaariumi puhul ülejärgmisel aastal isegi 7,5 protsendini.»

Ta avaldas lootust, et sotsid esitavad omalt poolt ettepanekuid, kuidas töötukassa finantsiline jätkusuutlikkus oleks tagatud ka pikemas plaanis kui vaid üks aasta.

Tänane riigikogu infotund kestis vaid 25 minutit. Keskerakond teatas vahetult enne üritust, et nemad ei esita Ansipile, kaitseminsiter Jaak Aaviksoole ja majandusminsiter Juhan Partsile ühtegi küsimust.

Küsimusi esitasidki vaid sotsiaaldemokraat Mark Soosaar, rohelised Toomas Trapido ja Maret Merisaar ning Väino Linde ja Ivi Eenmaa Reformierakonnast, samuti parteitu Jaan Kundla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles