Katse: kas puhastuspliiats saab triikarauale ladestunud mustusest jagu?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Usinamad perenaised teavad rääkida, et hästi varustatud pudi-padi-poodides on müügil spetsiaalne triikraua puhastamispliiats, mis ka vanast mustusest jagu saab. Tarbija24 otsustas proovida, kas palju kiidetud asi ikka on nii hea, kui räägitakse.

Venemaal toodetud ja Koduextra poest pärit puhastusvahendit testisime kümme aastat vanal triikraual, mida tihedalt kasutatakse. Kuigi omanik on püüdnud seda ise noa ümber mähitud pehme lapiga puhastada, olid usina kasutamise jäljed siiski selgelt näha.

Õpetuse kohaselt tuli triikraud kuumutada 130 kraadini, aga kuna sel masinal puudus temperatuuri näidik, siis lasime triikraual lihtsalt kuumaks minna  ning määrisime selle põhja pulgaga. Sulav pulk levitas hingematvat lehka, kuid võttis ka mustuse lahti. Osa mustusest valgus koos sulanud kraamiga mööda talda alla, kuid suurem osa tuli pehme lapiga pühkides maha. Kui üks pühkimiseks mõeldud suuremat sorti lapp sai mustaks, siis tuli kiiresti otsida välja teine, sest mustust jagus ohtralt.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et alla euro maksnud pulk on igati tõhus vahend ja tegelikult on tihedalt kasutuses olev triikraud märksa mustem, kui välja paistab.

Spetsiaalset puhastusvahendit aga soovitavad ka asjatundjad. «Kui triikrauatald on muutunud pruunikaks, tasub otsida poest spetsiaalsest tallapuhastus kriiti või segada puhastuslahus kokku pesupulbrist ja veest ning pesta sellega ettevaatlikult tald puhtaks kasutades pehmet lappi,» õpetas Elektroonikapoe Euronics tootespetsialisti Elika Allese. OÜ Pesupanda juhi Risto Pranno sõnul on kõige ohutuma ja parema puhastamise viisi määranud tootja ehk selle leib triikraua kasutusjuhendist. Mitmete tootjate kasutusjuhendites seisab, et küürimiskäsna ja äädikat ei tohiks triikraua talla puhastamiseks kasutada.

Elika Allese sõnul on tänapäeva triikrauad väga kasutajasõbralikud. «Katlakivist puhastamiseks piisab vaid sellest, et täidate masina puhta veega, lasete sel kuumeneda ning kui kontroll-lamp kustub, eemaldate ta vooluvõrgust,» rääkis Allese. Seejärel tuleb minna kraanikausi kohale ja vajutada nuppu «calc clean» ja liigutada triikrauda edasi-tagasi.  Tallast väljub aur ja keev vesi.  

Euronics soovitab nii triikrauda puhastada peale iga kasutuskorda, kuna see aitab vältida katlakivi teket. Vanemat triikraua võiks OÜ Pesupanda juhi Risto Pranno kinnitusel läbi pesta katlakivi eemalduseks mõeldud ainega, sellleks sobib väga hästi söögiäädika lahus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles