Paljudel leidub sügavkülmas mõni karbitäis marju või näiteks seeni, mis on seal toidulauale pääsemist aastaid oodanud. Ka külmutatud tooted kipuvad riknema ja kaotavad ajapikku toiteväärtust.
Kui kaua säilib toit sügavkülmikus?
Toiduspetsialist Tiina Anola-Pukkila märgib, et paljud aedviljad on ka külmutatuna söögikõlblikud vaid teatud aja, kirjutab Yle. «Suvine saak tuleks tegelikut süüa sügisel, siis kui viljad on veel vitamiine täis,» rääkis Anola-Pukkila.
Üks kõige ajatundlikum kaup on kala. Seda saab sügavkülmutatuna säilitada heal juhul kolm kuud. Üsna kiiresti lähevad riknema ka hakkliha ja saiakesed.
«Kuigi marjad võivad pärast pikka aega külmkapis olemist veel hea välimusega olla, siis toiteväärtus hakkab neil vähenema. Samas saab sääraseid marju siiski näiteks mahla või moosi tegemisel ära kasutada,» rääkis Anola-Pukkila.
Toiduainete säilivusaeg sügavkülmas:
Marjad 10-12 kuud
Köögiviljad 10-12 kuud
Maitsetaimed 4-6 kuud
Veiseliha 8-10 kuud
Lambaliha 8-10 kuud
Sealiha 3-6 kuud
Linnuliha 3-6 kuud
Hakkliha 1-2 kuud
Kala 1-3 kuud
Pagaritooted 1-9 kuud