Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kui kaua säilib toit sügavkülmikus?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Tiina Kaukvere
Copy
Sügavkülmutatud toidud ei säili lõpmatuseni.
Sügavkülmutatud toidud ei säili lõpmatuseni. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Paljudel leidub sügavkülmas mõni karbitäis marju või näiteks seeni, mis on seal toidulauale pääsemist aastaid oodanud. Ka külmutatud tooted kipuvad riknema ja kaotavad ajapikku toiteväärtust.

Toiduspetsialist Tiina Anola-Pukkila märgib, et paljud aedviljad on ka külmutatuna söögikõlblikud vaid teatud aja, kirjutab Yle. «Suvine saak tuleks tegelikut süüa sügisel, siis kui viljad on veel vitamiine täis,» rääkis Anola-Pukkila.

Üks kõige ajatundlikum kaup on kala. Seda saab sügavkülmutatuna säilitada heal juhul kolm kuud. Üsna kiiresti lähevad riknema ka hakkliha ja saiakesed.

«Kuigi marjad võivad pärast pikka aega külmkapis olemist veel hea välimusega olla, siis toiteväärtus hakkab neil vähenema. Samas saab sääraseid marju siiski näiteks mahla või moosi tegemisel ära kasutada,» rääkis Anola-Pukkila.

Toiduainete säilivusaeg sügavkülmas:

Marjad 10-12 kuud

Köögiviljad 10-12 kuud

Maitsetaimed 4-6 kuud

Veiseliha 8-10 kuud

Lambaliha 8-10 kuud

Sealiha 3-6 kuud

Linnuliha 3-6 kuud

Hakkliha 1-2 kuud

Kala 1-3 kuud

Pagaritooted 1-9 kuud

Tagasi üles