Muttide tõrjumiseks kasutatakse vahendeid vedelgaasist kuni vibraatorini

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muttide käigud.
Muttide käigud. Foto: Eda Meresmaa / Õhtuleht

Üleskutsele, millist tõrjevahendit kodus terroriseerivate muttide vastu kasutada, laekus 107 lugejate kommentaari, milles soovitati mutte muuhulgas peletada vedelgaasi ja vibraatoriga.

Kõige levinumad ning laiemat heakskiitu leidnud meetodid olid muti tõrjumiseks labida ja lõksu kasutamine. Mitmed lugejad mainisid hea abimehena ära ka oma taksikoera, kes mutte osavalt jahib.

Helin kirjutas: «Meil oli ka terve aed muti mullahunnikuid täis, kuid sellest ajast, kui taksi võtsime, on muruplatsid ilusad siledad ja ilma mustade hunnikuteta.» Ka Matis nentis, et taksikoer on siiani teda kõige rohkem aidanud. Samas nentis mõni lugeja, et koer napsab mutti ainult siis, kui teda august kätte saab, maa-all askeldava mutiga pole koeral midagi peale hakata.

Kindla peale minek on ikka labidas läheduses hoida, teatas aednik. «Nähes mullahunnikut kerkimas, tuleb labidaga vaikselt ligi hiilida ja parajal hetkel labidas 45-kraadise nurga all hunniku alla lüüa, mutt maa peale visata ja seejärel labidaga äsada. Kõlab julmalt ja näeb välja ka julm, aga väga efektiivne ning samas valutu ja kiire lõpp loomakesele,» õpetas aednik.

Teine majaomanik kinnitas, et püüdis sama meetodiga ühel suvel kinni 14 mutti. Muti kahjuks räägib sellise taktika puhul tema suur uudishimu, mis ta sündmuskohale alati tagasi kutsub.

Ennast tallinlaseks nimetav lugeja kinnitas, et kõige tavalisema mutilõksuga saab looma üldjuhul kätte, kui lõks enne kinni ei lange. Oluline on, et lõksul poleks juures nn poelõhna ja sel oleksid tugevad vedrud.

Liisu kasutas muttide tõrjumiseks aga hoopis Tiimarist ostetud mutikuule. «Mutikuulide paigaldamine oli lihtne: auk maasse ja kuul järgi. Terve aed lõhnas kaks päeva mentooli järgi, aga terve suvi oli mutivaba.» Alternatiivne variant on teise lugeja arvates kasutada ka heliga vibraatorit, mis urgu tuleb asetada.

Ilmar teadis näiteks rääkida, et kunagi soovitati just kalarappeid maasse kaevata. Need pidavat mutid kindlasti eemale peletama. Häda võib olla paraku selles, et asemele tulevad vesirotid. «Mul aitas kurgirohu istutamine problemaatilistesse kohtadesse. Peale seda pole ühtegi mutti juba aastaid näinud,» teatas teine noormees.

Palju räägiti ka bensiinist ja gaasist. «Mul sõber tappis mutte sedasi: pani auto summuti otsa vooliku ja pistis vooliku teise otsa muti käigu sisse. Lasi masinal mõni aeg käia, muti käigud täitusid heitgaasidega ning mutid lämbusid lihtsalt ära. Ajas hunnikud laiali ja korras. Mitte ühtegi hunnikut enam ei tekkinud,» kirjeldas lämmastikumeetodit üks lugeja.

«Gaas, gaas ja veel kord gaas. Tassid oma propaaniballooni aeda, voolik sisse, kraan lahti, balloon tühjaks. Siis ise eemale ja tikk sisse. Lööb terve urusüsteemi sul korraga vasta taevast,» kirjeldati vedelgaasi toimet. Sama tehnikat soovitati ka bensiiniga.

Välja toodi nipina ka väljaheidete urgudesse toppimine. «Mina olen mutiauku pannud kassikakat ja vett peale valanud, aitab kindlasti,» kommenteeris Ellu. Mõni eelistas mutte peletada küüslaugu, pipra, nuuskpiirituse või suitsukonidega. Teine lõi mutile pähe hoopis aiahargiga.

Muttide tõrjumiseks soovitati kodustada ka nirk või oma muruplats lihtsalt ära asfalteerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles