Gild peab end Bakuu võlakirjaäris kannatajaks

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gildi pankurid Lauri Isotamm (vasakul) ja investerimiskelmusele kaasa aitamises kohtu alla antud Šarunas Skyrius maakohtus.
Gildi pankurid Lauri Isotamm (vasakul) ja investerimiskelmusele kaasa aitamises kohtu alla antud Šarunas Skyrius maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Investeerimisfirma Gild endine omanik ja juhatuse liige Lauri Isotamm ütles, et reedel kohtus, et Bakuu võlakirjade tõttu pidi ettevõte tegevuse lõpetama.

«Kuhu jäid võlakirja emissiooniga teenitud vahendid, on mul raske öelda. Gild on selles asjas kannataja nagu investorid,» rääkis Isotamm kohtus.

«See on kahetsusväärne, et raha on kadunud. Bakuu võlakirjade kriminaalasja tõttu lõpetas Gild tegevuse, sest meie kontod arestiti. Pidin ka ise töölt lahkuma,» märkis Isotamm.

Isotamm märkis, et Gild langes pettuse ohvriks nagu ka OÜ Seaside Residence Baku kliendid.

«Meie olime hea mainega investeerimispank, olime nõustanud üle 100 tehingu, edukaid võlakirjaemissioone oli paarkümmend ja ükski klient ei olnud meie vastu esitanud pretensioone,» kinnitas Isotamm.

Gildi juhitud investeerimisskeemis kaotasid investorid 12 miljonit eurot. Kohtu alla antud Erki Piirsalu süüdistatakse investeerimiskelmuses, Tõnis Haavelit, Harles Liivi ja Šarunas Skyriust ning ASi Gild Financial Advisory Services (Gild FAS) kelmusele kaasaaitamises.

Haavel ja tema partnerid lubasid 2007. aastal investoreile, et Aserbaidžaanis maad ostes õnnestub teenida investeeritud rahalt 70-protsendine tootlus. Pärast seda pole investorid aga oma raha näinud. Suuremad investorid on Hans H. Luik ja Marcel Vichmann, lisaks nendele veel hulk lugupeetud Eesti ja Leedu ettevõtjaid, keda ei oskaks lihtsameelsuses kahtlustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles