Parlament lükkas tagasi elektrihinna tõusu

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Elektrijaamad.
Narva Elektrijaamad. Foto: Raigo Pajula

Euroopa Parlament lükkas tagasi kasvuhoonegaaside kvoodi vähendamise ettepaneku, mistõttu pole oodata kvoodi kallinemist ega ka elektrihinna tõusu.

Euroopa Komisjon soovis vähendada kaubeldava kasvuhoonegaasi kvooti 900 miljoni tonni võrra. See oleks asjatundjate hinnangul toonud kaasa kvoodihinna tõusu 3-4 eurot, tõstes sellega hinna 7-8 euroni tonn. Esialgu oleks 900 miljonit käibest kõrvaldatud, kuid hiljem oleks see kogus ilmselt täielikult kaubandusest kõrvaldatud.
Kvoodi vähendamise vastu olid Poola, Küpros ja Kreeka.

Postimehe andmeil oleks ka Eesti eelistanud kvooti mitte vähendada, kui Euroopa Komisjoni ees ei soovitud olla «ühes paadis» Küprose ja Kreekaga.

Keskkonnaministeerium toetas kvoodivähendamist. Kvoodi hinnatõus oleks kasvatanud Eesti riigikassa tulusid, sest praegusel kauplemisperioodil müüvad valitused kvooti oksjoneil.

Euroopa Komisjoni kliimavolinik Connie Hedegaard ütles, et Euroopa Parlamendi otsus on kahetsusväärne.

«Euroopa vajab tugevat süsiniku turgu, et täita meie kliimapoliitika eesmärgid ja toetada innovatsiooni. Euroopa Komisjon on veendunud, et kaubeldava heitkoguse vähendamine aitaks taastada usaldust kauplemissüsteemi vastu,» ütles Hedegaard.

Hedegaard lisas, et Euroopa Komisjon hakkab nüüd otsima uusi lahendusi, et elustada kasvuhoone gaaside kaubandus.

Soome Fortum teatas, et parlamendi otsus kasvatab veelgi energeetika investeeringute ebakindlust, sest Euroopa kliimapoliitika tulevik on jätkuvalt ebamäärane. Kuni pole teada, milliseks kujuneb kasvuhoonegaaside kvoodi hind, ei julge investorid teha rahakulutust uutesse elektrijaamadesse.

Fortum teatas, et kardab, et üle-euroopaline süsteem asendatakse riikide oma kliimapoliitikaga, mis tükeldab ühise energiaturu ja kasvatab firmade kulusid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles