Lugeja küsib: miks pank soovitab odavama korteri otsida, kuigi sissetulekunõue on täidetud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot.
Maksuamet pidi töösturile maksma miljon eurot. Foto: SCANPIX

E24 toimetuse poole pöördus korteri ostust huvitatud lugeja, kelle netopalk on 1000 eurot ning kes leidis endale korteri, mille laenumakse on 400 eurot. Seega täpselt panga poolt nõutud suuruses ehk tagasimakse ei ületa 40 protsenti sissetulekust. Ometi soovitati tal pangas odavam  korter otsida. Lugeja soovib teada, miks?

Vastab  Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman:

Teadmata kõiki asjaolusid, tundub siiski, et pank andis teile hea soovituse. Milleks laenata ennast viimase piirini täis? Hetkel on euribor väga madal, kuid vaevalt ta selliseks jääb- piisab väikesest tõusust ja teie igakuine laenumakse hakkab juba ületama 40 protsendi künnist netosissetulekust. Ilmselt oleks ka Teil endal kergem, kui peale intressitõusu oleks laenukoormus väiksem.

Toon ka ühe näite intresside mõjust laenumaksele. Täna 100 000 euro laenamisel 30 aastaks oleks kuumakse 3 protsendilise aastaintressi korral 451 eurot kuus. Kui euribor tõuseb ühe protsendipunkti võrra, kasvaks kuumakse 506 eurole. See oleks juba märkimisväärne mõju rahakotile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles