Google lahendab hauataguse digielu mured

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google'i logo New Yorgis asuva kontori seinal.
Google'i logo New Yorgis asuva kontori seinal. Foto: SCANPIX

Google on võtnud oma südameasjaks lahendada tundlik küsimus: mis saab inimese onlain-varast pärast surma?

Firma on käivitanud funktsiooni, mis soovi korral konto kustutab, surmajärgseid sõnumeid saadab või isegi infot jagab – kui lahkumine leidis aset ootamatult või enneaegselt.

«Me loodame, et see uus funktsioon aitab teil plaanida oma hauatagust digielu – kaitstes teie privaatsust ja tagades turvalisuse – ning teeb asjaajamise pärast teie lahkumist lähedaste jaoks kergemaks,» kirjutab Google toote kohta oma blogis.

Teema on üles võtnud mitmed firmad. Räägitud on digitestamendi kirjutamise võimalusest või firma palkamisest, mis surmajärgselt su konto eest hoolt kannaks.

Google võttis aga valdkonna käsile muljetavaldava põhjalikkusega.

«Enamik teie dokumente, võib-olla 90 protsenti teie andmetest, et ole hauataguse elu seisukohast enam olulised. Kuid just need 10 protsenti võivad olla väga väga olulised, kas siis teie pere, abikaasa, laste või äripartnerite jaoks,» ütles diginõustaja SecureSafe’i kaasasutaja Andreas Jacob.

Facebookil on mälestamisprotsess küll paigas, kuid surmajärgse plaani paikapanemise valik puudub. Inimeste Facebooki-lehed jäävad pärast omanike lahkumist üles, tihti hakatakse sinna järelehüüdeid ja mälestusi postitama.

On olemas ka Facebooki äpp «kui ma suren» (if i die), mis saadab välja viimase sõnumi ja võimaldab valida välja usaldusisikud kontot edasi haldama. Hetkel on rakendusel 1600 kasutajat.

«See on vaid väike murdosa kasutajaist. Nii vähesed aduvad probleemi ja tajuvad selle tähtsust,» ütles Jacob. «20 aasta eest polnud see teema üleüldse päevakorras, aga nüüd tuleb hakata mõtlema, mis su dokumentidest saab.»

Google'i valik võimaldab samuti sätestada aegumist, mille raames on võimalik valida välja inimesed, kes saavad teatised ja kellega infot jagatakse. Ühtlasi saab valida, kas konto kuulub kustutamisele.

Protsessi hulka kuulub automaatne teade sinu Gmaili kontolt – nii et sa võid valmis mõelda, mida oma kontaktidele haua tagant teatada.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles