Holland kutsub tagasi 50 000 tonni veiseliha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobuseliha.
Hobuseliha. Foto: SCANPIX

Hollandi võimud andsid korralduse kutsuda tagasi kuni 50 000 tonni kahe hulgimüüja poolt Euroopa jaemüüjaile müüdud veiseliha, mis võib olla hobuselihaga saastatud.

Tegemist on mastaapseima meetmega Euroopa hobuselihaskandaalis, mis on käivitanud pettust praktiseerivate ettevõtete otsingud kogu kontinendil.

Eile antud korraldus puudutab Hollandi hulgimüüjate Wiljo Import-Export’i ja Willy Selten Meat Wholesalers’i poolt müüdud liha. Mõlemad baseeruvad linnas nimega Oss.

Võimude teatel on nad läkitanud kirjad ca 130 neile teadaolevale jaemüüjale Hollandis, käskides ülalmainitud kahelt hulgimüüjalt pärineva liha edasise saatuse välja selgitada.

Ühtlasi on kirjad saadetud ka 370 ettevõttele mujal Euroopas.

Hollandi toidu- ja tooteohutuse ameti (NVWA) teatel puudutab korraldus liha «kõlblik kuni» kuupäevaga 2011. aasta algusest kuni 2015. aasta veebruarini.

Suur osa lihast võib olla juba tarbitud.

«Meil puudub alus eeldada ohtu rahvatervisele. Kuna me ei saa aga garanteerida teavet kõnealuse liha päritolu kohta – mis on teadmata – siis me väidame, et kõnealune liha ei sobi inimestele tarbimiseks,» teatas NVWA.

NVWA teatel puudutab tagasikutsumise nõue mitmeid Euroopa riike, nende hulgas Saksamaad, Prantsusmaad ja Hispaaniat.

Riikide valitsusi on probleemist teavitatud.

...

Hobuselihaskandaali kiiluvees on Euroopas ujunud pinnale ka väiksemaid rikkumisi, mis puudutavad toiduainete sildistamist.

Veebruari lõpus avastasid uurijad tavalisi mune, mida on eksitavalt müüdud mahemunade sildi all.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles