PC-müük on vabalanguses

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sülearvuti.
Sülearvuti. Foto: SCANPIX

Uuringufirma IDC andmetel langes personaalarvutite müük esimeses kvartalis mullu sama perioodiga võreldes 14 protsenti, mis märgib neljandat järjestikust negatiivset kvartalitulemust ning  suurimat langust aastast 1994, mil IDC PC-müügi statistikat koostama asus, vahendab Wall Street Journal.

Kokku müüdi IDC andmetel maailmas 2013. aasta esimese kolme kuuga 76,3 miljonit personaalarvutit, suurim turuosa oli 15,7 protsendiga Hewlett Packardil, millele järgnes napilt 0,4 protsendiga alla jäänud Lenovo, kolmas oli 11,8 protsendise turuosaga Dell.

Aasta tagasi müüdi sama perioodi jooksul IDC andmetel 88,6 miljonit personaalarvutit, ka siis oli suurimate tootjate esikolmik sama, kuid HP edu Lenovo ees oli lausa 4,5 protsenti.

Konkureeriva uuringufirma Gartneri hinnangul oli langus võrreldes mulluse tulemusega siiski veidi väiksem, 11,6 protsenti, mis on sellegipoolest viimase 12 aasta kehvim tulemus.

Mõlemad uuringufirmad näevad languse põhjustajatena nutitelefonide ja tahvelarvutite üha kasvavat populaarsust ning Windows 8 keskpärast mõju turule.

IDC hinnangul on Microsoft puutetundliku Windows 8 operatsioonisüsteemiga andnud PC-müügi vähenemisele ise hoo sisse, kuna hübriidplatvormist segadusse aetud tarbijad on hakanud eelistama pigem tahvelarvuteid, kui Windows 8 varustatud laua- ja sülearvuteid.

Samuti on Windows 8 tabanud leige vastuvõtt ka äriklientide poolt, kes ei kiirusta operatsioonisüsteemi väljavahetamisega, kuna ei leia sellel erilisi eeliseid Windows 7 ees olevat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles