Kallas tõstis taas teemaks Eesti Energia tükeldamise

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Kaja Kallas.
Riigikogu liige Kaja Kallas. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu majanduskomisjoni esimees Kaja Kallas (Reformierakond) kirjutas oma blogis, et Eesti Energiast tuleks lahutada jaotusvõrk. Kallase väljapakutud mõte Eesti Energia tükeldada pole uus, seda ideed on arutatud viimased kolm aastat, kuid kahtlemata on ta kõige mõjukam selle mõtte pooldaja.

Kallas ütles eile Postimehele, et kui Eesti Energia jaotusvõrgu eraldamise mõju ei anna loodetud tulemust, siis võikski tema arvamusele vastu vaielda, mitte aga sildistada arvajaid.

«Praegu tuleb nii välja, et arvamuseavaldajad on lollid, valetajad ja infolekitajad, nagu juhtus Eesti Energia nõukogu liikmetega, kes julgesid midagi öelda,» ütles Kallas. «Lõpuks keegi ei tahagi midagi Eesti Energia kohta öelda ja tõemonopol ongi käes.»

Kallas kirjutas oma blogis, et niikaua kui Eesti Energia pole jaotusvõrgust lahutatud, on oht, et kõikidele elektrimüüjatele pole tagatud võrdsed reeglid. Samuti puudub Eesti Energial stiimul, mis sunniks jaotusvõrku piisavalt investeerima.

Teisisõnu pole Eesti Energia huvitatud elektrivõrgu kiirest kordategemisest ja kasutab jaotusvõrku elektrimüügi edendamiseks. Kallas ütleb, et tõendeid tal selle kohta ei ole, aga kuni firmad on ühendatud, on ettevõttel see kiusatus olemas.

«Kui jaotusvõrk ja tootmine pole omavahel eraldatud, eksisteerib oht, et õlitehase käivitamise kõrgeid riske võidakse maandada võrkude tagatisel,» kirjutas Kallas.

Kallas viitas ka ajakirjanduses avaldatud kahtlustele, et välisinvesteeringuid tehakse koduste võrgutasude rahaga.

«Kuigi usun, et Eesti Energia hoiab investeeringuid tootmisesse ja võrkudesse selgelt lahus, oleks tarbija jaoks läbipaistvam, kui need rahapaigutusotsused oleksid selgelt eraldatud ka institutsionaalselt,» kirjutas parlamendi liige.

Rahandusminister Jürgen Ligi märkis, et Kallase argumentides on vabaturumajanduse loogika, kuid Eesti Energia on vabaturust kaugel, sest «põlevkivi kasutajaid on vähe, turule pääsemine on piiratud ja turg ei ole võrgu ega põlevkivi poolest rahvusvaheline».

Ligi lisas, et põlevkivi kättesaadavuse võrdsed tingimused oleks ideaal, mille poole püüelda.

«Ent tõsiasi on, et kõik õlitootjad on kaevanduste omanikud. Põlevkivi on toode, mis eraldi ei ole kasumlik, seda on vaja kohalikus tootmisahelas. Eesti Energia lõhkumine on igal juhul kallis ja lahendus pole lihtne,» kommenteeris Ligi.

Kui Kallas rääkis jaotusvõrgust, siis tema erakonnakaaslane keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus on nende poliitikute ja ettevõtjate leeris, kes lammutaks Eesti Energia küljest lahti põlevkivikaevanduse. Või vähemasti paneks põlevkivi või kaevandamisõiguse oksjonile.

Kolm aastat tagasi koostas advokaadibüroo Lawin isegi analüüsi, mis tõestas, et põlevkivikaevanduste ja elektritootja ühisfirma on Euroopa Liidu konkurentsireeglite rikkumine, mis võib kaasa tuua hiigeltrahvi. Analüüsi rahastas väidetavasti Eesti Energia konkurent koduturul.

Eesti Energia juhid kinnitasid ajakirjanikele ja poliitikuile jagatud memos, et on huvitatud võrguinvesteeringuist, samuti et nad pole kasutanud võrgutasudelt kogutud raha õliinvesteeringuiks.

«Valedel faktidel põhinevate etteheidete avaldamine ajakirjanduses ei tee neid veel tõeseks. Faktilise tagapõhjata arvamuslugude taastiražeerimine olulise kõneisiku poolt kahjustab energeetikaalase diskussiooni kvaliteeti,» teatas ettevõte.

Teisalt on ettevõtte finantsvõimekuse aluseks paljuski monopoolne jaotusvõrk, mille varadele on garanteeritud tootlus. Samuti varustavad kaevandused nii elektrijaamu kui ka õlitööstust. Tegu on integreeritud ettevõttega, mida lahutada on keeruline.

Eesti Energia

•    Toodab elektrit peamiselt põlevkivist, mida firma ise kaevandab.

•    Jaotusvõrk on juriidiliselt eraldatud OÜsse Elektrilevi.

•    Suurima turuosaga elektri tootja, müüja ja ülekandevõrkude omanik Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles