Draghi viitas eurotsooni majanduse toibumise ohtudele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi.
Mario Draghi. Foto: DANIEL ROLAND/AFP

Euroopa Keskpank (EKP) loodab eurotsooni majanduse järkjärgulisele toibumisele teisel poolaastal, kuid teatud riskid jäävad, ütles EKP president Mario Draghi neljapäeval pressikonverentsil.

Draghi ütles, et rahapoliitika toetab majanduse toibumist nii kaua, kui vaja. Ta kinnitas, et EKP jälgib kõiki indikaatoreid hoolega ja vajaduse korral on valmis tegutsema, samuti jälgib EKP tähelepanelikult finantsturge.

Riskide seas mainis ta sisemaise nõudluse nõrkust ja struktuurireformide halba elluviimist. Riikide majanduskasvu pidurdavad eelarvete säästumeetmed ja laenuandmise piiramine. Toetada aitavad seda eksport ja keskpanga madalad intressimäärad.

Inflatsiooni kohta ütles Draghi, et selle surve jääb piiratuks ja püsib lähitulevikus soovitud tasemel.

Analüütikud ootasid keskpanga juhilt vihjeid baasintressi edasise arengu suhtes, aga neid ei tulnud. Kuna inflatsioon on mõõdukas ja majanduskasv nõrk, siis loodetakse baasintressi edasist langetamist. Selles osas on EKP-le surve tugev ka väljastpoolt, kuna nii USA, Jaapani kui ka Suurbritannia baasintress on madalam, lisaks rakendavad nad rahamahu poliitikat (QE).

Küprose kohta ütles Draghi, et seda lahendust ei võeta aluseks tuleviku abinõude rakendamisel ning et Küprose kriis näitab, et EKP on valmis reageerima oma mandaadi piires. Ta väitis, et Küpros ei saaks väljaspool euroala paremini hakkama, peale selle oleks Küprosel seal reforme raskem ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles