Kortermajade küttearvete vahel on suured käärid

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajad.
Kortermajad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Üle Eesti tehtud küsitlusest selgus, et kortermajade küttekulud võivad erineda kuni kuus korda. Aasta-aastalt on see vahe aga vähenenud.

Küsitluses osalenud hoonete keskmine majade vanus oli 38 aastat ja soojusenergia kulu 1m² kütmise kohta 18,69 KWh ning keskmiseks hinnaks kujunes  1,39€, teatas korteriühistute liit. «Soodsam küttekulu oli 5,92 KWh ja 0,62€ 1m² kohta, mis on keskmiselt kuus korda väiksem kõige suuremate küttekuludega majadest. Kõrgemad kulunäitajad vastavalt 38KWh ja 3,49€ 1m² kohta,» rääkis Eesti Korteriühistute liidu Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja Raimo Jõgeva.

Keskmine soojusenergia 1MWh hind oli 73,33 ja 1m³ tarbevee soojendamise hinnaks oli 4,28€. Küsitluses osalenute majade keskmine toatemperatuur jäi 21˚C piiridesse. Jõgeva sõnul on viimase aastaga märgatavalt kahanenud soojusenergia kulu erinevus ühe ruutmeetri kütmise kohta küsitluses osalenute vahel. «Parimad tulemused on saavutatud täielikult renoveeritud kortermajades, mis ületavad ka viimasel kümnendil ehitatud elamute omi.»

 Jõgeva sõnul saavutati head tulemused tervikrenoveeritud korteriühistutes - näiteks KÜ Õismäe tee 124 ja ka päikesepaneelid paigaldanud KÜ Õismäe 11. Veebruaris tootsid päikesepaneelid elektrienergiat 0,766 KWh ja märtsis juba esimese 12 päevaga 1,06MWh. Varasematel aastatel erinesid näidud üle 11 korra. «See näitab terviklike renoveerimistööde suurt kasvu, millega on saavutatud märkimisväärne energiasääst. Osaliselt renoveeritute puhul on sääst oluliselt väiksem. Parimate küttekulude näitajatega korteriühistutes on ka elanike suurim rahulolu ja tunduvalt väiksemad maksed,» selgitas Jõgeva.

Üle-Eestilises veebruari küttekulude küsitluses osales ja esitas oma andmed üle 250 korteriühistut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles