USA võib lõpetada nafta ekspordikeelu

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suurima naftatootja Exxon Mobili kütusetankla.
USA suurima naftatootja Exxon Mobili kütusetankla. Foto: JASON REED/Reuters

USA naftatööstus on hakanud arutama, kas võiks lõpetada aastakümneid kestnud naftaekspordi keelu, kirjutab The Wall Street Journal.

Ekspordikeelu võttis Kongress vastu pärast 1970ndate aastate Araabia naftaembargot kindlustamaks riigi varustamist toornaftaga. Kuid nüüd, mil USA naftatoodang on kiiresti kasvamas, on naftaettevõtete juhid hakanud küsima, kas USA vajab kogu naftat, mida ta toodab.

Idee oponendid väidavad, et ekspordi lubamine kergitab nafta hinda nii tarbijatele kui ka ettevõtetele ning muudab USA sõltuvaks välisnaftast.

Teised jälle ütlevad, et ekspordiluba lahendab USA naftatöötlejate ees seisvaid probleeme. Asi on selles, et suurem osa USA naftatöötlusettevõtetest on seadistatud tootma naftasaadusi Ladina-Ameerikast pärit raskete ja hapudest naftadest samal ajal kui USA ise on tootmas üha rohkem ja rohkem kergeid ja väikese väävlisisaldusega toorainet.

Avalik arvamus ilmselt naftaeksporti ei toeta. Toornafta moodustab 72 protsenti bensiini hinnast ning naftakompaniisid sunnitakse selgitama, miks nad saadavad naftat välismaale selle asemel et alandada naftasaaduste hindu, selgitas investeerimisfirma Global Hunter Securities analüütik Mike Kelly.

USA esindajatekoja majanduskomitee hakkab nafta ja gaasieksporti arutama ilmselt kevadel. Kuid mõned demokraadid kutsuvad üles hoopis suurematele piirangutele. Eelmisel kuul esitasid kaks demokraati seaduseelnõu, mille kohaselt saab riigile kuuluval maal teha uuringu- ja otsingupuurimist vaid tingimusel, et need ettevõtet hakkavad naftat müüma USAs.

«Ameerika naftat tuleb hoida meie tarbijatele, mitte aga saata Euroopasse või Aasiasse, selleks et suurendada naftakompaniide kasumeid,» ütles seaduseelnõu üks autoreid Ed Markey.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles