Murettekitav trend: mullu eksporditi ligi poole rohkem toorpiima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Estonia lehmad.
OÜ Estonia lehmad. Foto: Mihkel Maripuu

Mullu eksporditi 44 protsenti rohkem toorpiima kui aasta varem, moodustades juba 22 protsenti piima kogutoodangust.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ütles, et toorpiima väljaveo kasv ei ole positiivne märk. «Me peaksime selle piima kindlasti ise väärindama ja müüma riigist välja juba lisandväärtusega toodangut,» selgitas Seeder.

Teisalt näitab see Seederi hinnangul Eesti piima head kvaliteeti ja kokkuostjatele soodsat karjastruktuuri – siin on palju stabiilse piimakvaliteediga suurtootjaid, kelle käest on mugav toorainet osta.

Piima ja piimatooteid eksporditi 2012. aastal 165 miljoni euro eest. Eksport vähenes võrreldes 2011. aastaga kaks protsenti. Eksporditud toorpiima keskmine hind langes võrreldes eelmise aastaga 12 protsenti. Samas suurema lisandväärtusega piimatoodete (juust, lisanditega hapupiimatooted, piimarasvatooted, väikepakendis või, jäätis) eksport moodustas 2012. aastal 77,4 miljonit eurot ning jäi praktiliselt eelmise aasta tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles