Konkurentsiamet soovitab põlevkivi kaevelube müüa oksjonil

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlevkivikaevandus.
Põlevkivikaevandus. Foto: Liis Treimann

Konkurentsiamet teatas, et tuleks kaotada eelised juba tegutsevatele ettevõtjatele ning müüa kaevandamisload oksjoneil.

Konkurentsiamet analüüsis põlevkiviressursi jagamise korraldust ning võimalikke tulevikuarenguid. Praeguse korralduse järgi on eelistatud juba turul tegutsevad ettevõtjad ning uutel turule tulijatel puudub ligipääs põlevkivivarudele. Amet leidis, et ressursside tõhusama jagamisega saaks ka riik teenida oluliselt rohkem.
Praegu on kogu kaevandada lubatud aastane põlevkivi kogus nelja kaevandaja vahel ära jagatud, kusjuures ülekaalukalt suurimat osa kaevandamislubadest omab Eesti Energia kontsern.

Konkurentsiamet leiab, et eelised tuleks kaotada ja uued load tuleks väljastada läbipaistva enampakkumise teel.

«Lähemas tulevikus ei ole küll võimalik olukorda parandada, sest arvestatav võimalus uusi lubasid väljastada tekib kõige varem alates 2020. aastast, kuid praegu on õige aeg küsimusega tegelema hakata,» kommenteeris analüüsi tulemusi konkurentsiameti peadirektor Märt Ots.
Kõrgete nafta hindade juures muutub põlevkiviõli tootmine üha kasumlikumaks. Seega väheneb tulevikus ka elektri tootmise konkurentsivõime. Põlevkivienergeetika konkurentsivõime tagamiseks tuleks sätestada selged seadusandlikud põhimõtted ning eraldada selleks vastav põlevkivivaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles