Tartu firma on globaalsetest konkurentidest ees

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortumo kaasasutaja Martin Koppel (paremal) hoiab konkursi «Ettevõtluse auhind 2011» peavõitja karikat, mille andis talle üle president Toomas Hendrik Ilves.
Fortumo kaasasutaja Martin Koppel (paremal) hoiab konkursi «Ettevõtluse auhind 2011» peavõitja karikat, mille andis talle üle president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Toomas Huik

Maailma suurima mobiilsideoperaatori China Mobile’iga otselepingu sõlmimine on mobiilimaksetega tegeleva Tartu ettevõtte Fortumo kaasasutaja Martin Koppeli sõnul andnud ettevõttele unikaalse eelise – ühelgi teisel globaalsel konkurendil pole praegu selliseid lepinguid Hiinas ette näidata. Küll aga tuleb ettevõttel võistelda kohalike konkurentidega.

«Kohalikud pakkujad on olemas, kuid Fortumo eeliseks nende ees on globaalne katvus, sest suudame aidata kohalikel ettevõtetel ka Hiinast väljapoole laieneda,» selgitas Koppel, lisades, et ühtlasi on Fortumol hea võimalus aidata ka lääne ettevõtetel Hiinasse laieneda ja sealselt turult raha teenida.

See ei tähenda aga automaatselt, et kuu aega tagasi Intel Capitalilt ja Greycroft Partnersilt hinnanguliselt 10 miljoni dollari suuruse investeeringu saanud Fortumol oleks Hiinas, kus kanda on üritatud kinnitada juba viimased viis aastat, nüüd kõik teed valla.

«Tegemist on väga kinnise ühiskonnaga, mis tähendab, et võõrastel pole lihtne asju ajada. Lisaks on kohalikud operaatorid ka Euroopa mõistes ülisuured organisatsioonid, mis muudab võrdlemisi väikeste maksepakkujate töö veelgi raskemaks,» ütles Koppel.

Fortumo pakub mobiilimakseteenuseid, lubades digitaalsete kaupade eest tasuda mobiiliarve alusel, pangakaarti kasutamata. Ka hiljuti otselepinguga tugevdatud koostöö China Mobile’iga toimib samamoodi – maailma suurim mobiiltelefonioperaator lubab ettevõttel kasutajaid nende telefoniarve kaudu maksustada.

Hiina turg ja maksejõud üha kasvab ning seal läbilöömine on paljudele tehnoloogiaettevõtetele kriitilise tähtsusega.

«Kui Eestis teatakse Hiinat kui kohta, kus tehakse asju odavalt, siis tegelikult areneb sealne majandus meeletu kiirusega,» selgitas Koppel. «Kuna turg ise on väga suur, muudabki sealne keskklass ja kasvav jõukus Hiina üheks atraktiivseimaks turuks paljude tegevusvaldkondade jaoks.»

Fortumol on praegu ühendus olemas rohkem kui 300 mobiilioperaatoriga 80 riigis, mis Koppeli hinnangul on piisav, et edaspidi liigutada fookus laienemise asemel pigem tarkvara ja teenuste arendamisele.

«Oleme katnud väga suure osa maailmast ja järgnevatel aastatel keskendume geograafilise laienemise asemel muudele aspektidele. Seda nii platvormide poole pealt kui ka arveldusühenduse tüübi osas. Samas on meil kindel fookus Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas, millele üksikriigina lisaks teise olulise suurriigi – India,» rääkis ta.

Euroopas ja Põhja-Ameerikas läheb Fortumol selle kaasasutaja sõnul väga hästi, eraldi tõi ta esile käibe poolest esirinnas olevad Prantsusmaa, Suur­britannia ja USA. Just Ühendriikidest on pärit ka olulist osa ettevõtte käibest kindlustavad suurkliendid, käivet teevad nad küll teistes maailmajagudes.

Kasvu- ja tegutsemisruumi on mobiilimakseturul Koppeli hinnangul veel palju. «Meie tegevusalal on praeguste raamidega veel endiselt tohutu kasvupotentsiaal ja seda kindlasti mitukümmend korda, enne kui mõne konkurendi turuosa kallale peaks kippuma,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles