Keskpank: Küprose pangad avatakse neljapäeva keskpäeval

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laiki Banki kontor Küprose pealinnas Nikosias.
Laiki Banki kontor Küprose pealinnas Nikosias. Foto: SCANPIX

Küprose pangad avavad neljapäeva keskpäeval (Eesti aeg sama) pärast pea kaks nädalat kestnud pangapühasid uksed, teatas riigi keskpanga pressiesindaja kolmapäeval.

«Pangad alustavad rahva teenindamist neljapäeva keskpäevast ning on lahti kella 18.00-ni õhtul,» ütles keskpanga kõneisik Aliki Stylianou.

Kinnitus pankade avanemisele tuli ka Küprose rahandusministeeriumilt, mille kõneisik lausus järgmist: «Ma ütlen teile täie kindlusega, et kõik pangad neljapäeval avatakse.»

Esialgu pole selge, miks avatakse pangad tavapärase poole üheksa asemel hoopis keskpäeval.

Küprose keskpank kehtestas kolmapäeval kapitalikontrolli, et vältida kapitali põgenemist välismaale, piiranguid tehakse reisile minejatele ja krediitkaardi kasutajatele. Keeld kehtib esialgu seitse päeva ja eraisikutel ei lubatud sularahana riigist välja viia üle 3000 euro ning teha väljaspool Küprost pangakaardiga oste enam kui 5000 euro eest kuus, kirjutavad ajalehed Phileleftheros ja Katherimini.

Rahandusminister Michalis Sarris ütles riigi televisioonile, et Laiki panga suurkliendid, kelle kontodel oli üle 100 000 euro, võivad kaotada oma rahast koguni 80 protsenti. Bank of Cypruse kliendid pääsevad 40-protsendilise kaotusega.

Eurotsooni lõunapoolseima liikme maksejõuetuse vältimiseks esmaspäeva varahommikul kokku lepitud kümne miljardi euro suurune päästepakett näeb ette saareriigi pangandussektori kärpimist.

Bank of Cypruse ja Laiki (Popular Bankis) rohkem kui 100 000 euro suurused hoiused maksustatakse. Laiki restruktureeritakse «heaks» ja «halvaks» pangaks ning «hea osa» liidetakse Küprose Pangaga.

Rahandusminister Michalis Sarris ütles teisipäeval Bloomberg TV-le, et kulub hulk nädalaid, enne kui pankade kapitalikontrolli leevendama hakatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles