Peaminister kinnitas enda vastuseisu Eesti Energia börsiplaanile

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Postimees/Scanpix

Peaminister Andrus Ansip ütles riigikogu infotunnis, et tema peaministriks oleku ajal Eesti Energiat börsile ei viida. Tänavu energiafirma lisakapitali ei vaja, lisas peaminister.

Ansip märkis, et võib-olla kunagi on mõistlik Eesti Energia osaliselt börsile viia, kuid praegu on liiga palju määramatust selle sammu tegemiseks.

«Esiteks, ega me praegu ka ei tea täpselt, missuguseks kujunevad Eesti Energia majandustulemused elektrituru täieliku avanemise tingimustes,» ütles Ansip.

«Ja kui me seda väga selgelt prognoosida ei oska, siis ilmselt me ei oska prognoosida ka seda õiget ja õiglast hinda, mida meie tahame nende aktsiate eest kunagi turult saada,» lisas peaminister.

«Missuguseks kujuneb Enefit 280 tehnoloogiaga õlitehase tootlus, ei ole meile teada. Kui me seda täpselt ei tea, siis minu meelest ei ole jälle õige aeg aktsiate börsil noteerimiseks,» ütles Ansip.

Eesti Energia juhatus, aga ka valitsuspartei IRL viiks ettevõtte vähemusosaluse börsile, et hankida kapitali õlitööstuse laiendamiseks.

Peaministri sõnul riik sel aastal Eesti Energiasse lisakapitali ei pane, sest uue õlitehase investeerimisotsus lükkub edasi, sest esimene uus tehas ei ole korralikult käima läinud. Samuti ei nõua kulutusi Visaginase tuumajaama arendus, millesse varasemate investeerimiskavade järgi oleks pidanud tänavu hakkama Eesti Energia raha panema.

Riigieelarves on Eesti energia aktsiakapitali suurendamiseks 200 miljonit eurot. Eesti Energia juht Sandor Liive ütles eelmisel nädalal E24-le, et seda raha vajab ettevõte tõenäoliselt tuleva aasta algul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles