Poola avas tee euroreferendumile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola peaminister Donald Tusk.
Poola peaminister Donald Tusk. Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk võttis eile suure poliitilise riski, avades ukse euroga liitumise referendumile olukorras, kus rahvas on jõuliselt ühisrahaliitu astumise vastu.

Samm on osa suurest kampaaniast, mille eesmärk on valmistada Poolat ette eurole üleminekuks aastaks 2015.

Tusk oli varasemalt rahvahääletuse vastu ja väitis, et poolakad olid end juba euroga sidunud, hääletades 2003. aastal ELiga ühinemise poolt.

Euroala kriis on andnud euro toetusele Poolas suure hoobi – viimase arvamusküsitluse kohaselt on 62 protsenti poolakatest eurole ülemineku vastu.

Viimase viie aastaga, mil Euroopat on räsinud finants- ja võlakriisid, on skeptitsism märgavatavalt kasvanud.

Nüüd käis Tusk aga avalikult välja referendumi võimaluse – mida nõuavad euro-vastased parempoolsed opositsioonierakonnad – tehes seda vastutasuks opositsiooni nõusolekule suruda läbi vajalikud muudatused põhiseaduses.

Nimelt seisab Poola põhiseaduses, et raha emissiooni eest vastutab Poola keskpank. See säte tuleks enne euro tulekut ära muuta. Ilma paremtiiva toetuseta poleks Tuskil põhiseaduse muutmiseks vajalikku kahe-kolmandikulist toetust parlamendis.

«Mul ei ole midagi selle vastu, kui põhiseadusse kirjutatakse, et lõplik euroga liitumise otsus tehakse referendumi abil,» ütles Tusk reporteritele.

Valitsus on veendunud, et suudab rahva arvamuse enne referendumit tugeva suhtekorraldus-kampaaniaga ära rihtida.

Tusk läheb tuleval aastal toimuvatele parlamendivalimistele vastu euroga liitumise lipu all. Seda tehes vastandub tema tsentristlik Kodanike Platvorm opositsioonilise Õiguse ja Õigluse parteiga, mis tahab lükata euro küsimuse kaugemasse tulevikku.

Viitega järjekordsele eurokriisile Küproses tunnistas Tusk, et «eurokliima pole Poolas hea». Kuid ta rõhutas, et käesoleva kümnendi lõpuks «tähendab euroalas olemine Euroopa Liidus olemist».

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles