Jaapan ja EL alustasid vabakaubanduskõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani majandus- ja kaubandusminister Toshimitsu Motegi ja Euroopa kaubandusvolinik Karel De Gucht
Jaapani majandus- ja kaubandusminister Toshimitsu Motegi ja Euroopa kaubandusvolinik Karel De Gucht Foto: SCANPIX

Euroopa Liit  ja Jaapan alustasid esmaspäevasel kõnelusi vabakaubandusleppe sõlmimiseks, ütles Jaapani majandusminister Toshimitsu Motegi.

Jaapani peaministri Shinzo Abe ja Euroopa Liidu presidendi Herman Van Rompuy telefonivestlus toimus tippkohtumise asemel, mis lükati edasi Küprose kriisi tõttu.

«EL-i juhtide ja peaminister Abe telekonverentsil võeti äsja vastu ametlik otsus alustada vabakaubanduskõnelusi,» ütles Motegi. «Tegemist on äärmiselt olulise algatusega. Jaapani ja EL-i ühine majandusruum annab kokku 30 protsenti üleilmsest majandusest ja 40 protsenti üleilmsest kaubandusest.»

EL-i kaubandusvolinik Karel De Gucht nimetas otsust ajalooliseks ja ütles, et kahepoolset kaubavahetust on seni takistanud tollid ja arvukad tõkked.

«Kavandatav leping on kõikehõlmav, mis puudutab tolle ja mittetariifseid tõkkeid, avalikke hankeid ja intellektuaalse omandi küsimusi,» ütles volinik.

De Guchti sõnul tuleks kõnelustel saavutada aasta jooksul mittetariifsete tõkete osas olulisi edusamme.

«Euroopa vaatevinklist on selge, et mittetariifsete tõkete kõrvaldamine on kõneluste edukuse võti,» ütles volinik.

Jaapan tunneb suurt huvi vabakaubanduskõneluste alustamise vastu Euroopa Liiduga ning on asunud ette valmistama ühinemist ka teiste kaubanduspaktidega. Märtsi algul teatas Tokyo, et liitub kõnelustega USA algatatud Vaikse ookeani regiooni kaubandusleppe üle.

Kuigi mõnes Jaapani majanduse valdkonnas, näiteks riisikasvatuses, valitseb tugev vastuseis tollide kaotamisele, leiavad tööstusjuhid, et regionaalblokkidest kõrvale jäämine mõjuks Jaapani majandusele negatiivselt. Vabakaubanduslepete suurimaks kasusaajaks peetakse Jaapani suuri eksportijaid, teiste seas maailma suurimat autotootjat Toyota. Odavamast impordist on võita ka Jaapani tarbijatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles