Vähi: nüüd tuleb teha poliitiline restart

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Vähi.
Tiit Vähi. Foto: Marina Puškar

Sillamäe sadama suuromanik Tiit Vähi ütles transiidikonverentsil transiidi arenguks ettepanekuid tehes, et praegu oleks ülioluline teha poliitiline restart.


«Meie poliitikute peades tuleks ümber joonistada maailma geograafiline kaart, et Eesti ei asuks väikese tigeda ummikriigina Euroopa äärel, vaid ikka seal, kuhu jumal meid on asetanud - lääne ja ida vahel,» lausus Vähi. See tähendaks tema sõnul vigade ja möödalaskmiste ausat tunnistamist ning koostööd kõikides Euroopa riikidele olulistes projektides.

Majanduskeskkonna atraktiivsuse säilitamiseks soovitas kunagine peaminister kärpida avaliku sektori kulusid ja monopoolsete ettevõtete hindu, hoiduda maksude tõstmisest ja võtta vajadusel laenu.

Valitsust süüdistas Vähi liiga hilises reageerimises maailmas toimuvale ja liigses keskendumises eelarveprobleemidele. Kriisist väljuvad tema sõnul kiiremini need riigid, millel on suur siseturg ja hea koostöö naabritega. Tema hinnangul on selleks Aasia regioon ja Hiina. Kriisi järel ei saa majandus maailmas olla enam nii liberaalne, eriti, mis puudutab finantssektorit ja pangandust, lisas ta.

«Eesti kui Euroopa Liidu liikme roll on mitte takistada koostööd liidu ja Venemaa vahel, vaid olla piltlikult öeldes viimane miil Euroopast Venemaale ja Aasia turgude suunas,» lausus Vähi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles