Triikraudade hinnavahe võib olla kümnekordne

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Säärastest lohkudest triikraua tallal pole suurt kasu – olulised on augud. Fotol on esiplaanil roostevabast terasest tallaga triikraud.
Säärastest lohkudest triikraua tallal pole suurt kasu – olulised on augud. Fotol on esiplaanil roostevabast terasest tallaga triikraud. Foto: Liis Treimann

Triikraua valimine poes võib osutuda üsnagi keeruliseks – letid on täis mitmesuguste omadustega, eri firmade tooteid, tagatipuks võib triikraudadel olla kümnekordne hinnavahe.

«Vanasti oli triikraud hästi raske ja raskusega triigiti, aga tänapäeval ei pea enam triikraua otsas kõhuli olema, et midagi sirgeks saada. Selle töö teeb ära korralik kogus auru ja võimsus,» rääkis kaupluse Tehnikatäht müügikonsultant Evelin Rõõmussaar.

Kuigi kõik tänapäeva triikrauad on aurutajad, on võimalik triikida ka ilma auruta. Ehkki ilma auruta on kangast raskem kortsu välja saada, meeldib Rõõmussaare sõnul just eakamatele inimestele triikida ilma auruta.

Pesupanda keemilise puhastuse juht Risto Pranno märkis, et seepärast ei tohikski triikraud olla liiga kerge – muidu hakkab triikija paratamatult rauda vastu riiet suruma, mis muudab töö väga väsitavaks.

Samuti saab suurema osa müügil olevate triikraudadega aurutada vertikaalselt, mis tähendab, et aurutada saab kardinaid ja rõivaid riidepuul.

Rõõmussaare kinnitusel on tänapäeva triikraudadel olemas tilgalukk, mis peaks andma kindlust, et vesi ei tilgu kangale. «Kui masin lekib, siis kodus triikimisel tekivad õrnadele tekstiilidele, nagu viskoos või siid, randid, mida pole kodustes tingimustes lihtne eemaldada,» ütles Pranno.

Ülejäänud omaduste poolest võivad triikrauad märkimisväärselt erineda, mis kasvatab toodete hinnavahe kohati isegi kümnekordseks. Näiteks Tehnikatähe kaupluses maksab kõige rohkem (119 eurot) suruaurutriikraud, mille temperatuuri ei ole vaja ise reguleerida. «Triikraud tunneb ise kanga ära ja seadistab vastavalt kangale temperatuuri. Seda võib vabalt triikimislaual hoida, see ei põleta riiet,» selgitas Rõõmussaar. Oma tööga saab hakkama aga ka üle kümne korra odavam (10 eurot) triikraud – sellel tuleb siiski kettalt ise õige temperatuur välja kruttida.

Salajased metallisulamid

Kõige olulisem on Rõõmussaare kinnitusel vaadata triikraua talda. «Roostevabast terasest talda on kasutatud ajast aega, see on kõige tavalisem. Selle puhul tuleb jälgida, et kanga jaoks ei oleks temperatuur liiga tugev, sest siis võib kangas triikraua külge jääda,» selgitas ta. Müügikonsultandid sõnul on keraamilised või teflonist tallaga triikrauad seetõttu lollikindlamad – triikraud libiseb hästi ega kõrveta riiet.

Sageli kasutavad tootjad mitmesuguseid metallisulameid, mis muudavad talla eriti kriimustuskindlaks ja panevad hästi libisema. Philips nimetab neid näiteks anodiilium-põhjadeks. Seejuures ei pruugi tootja alati paljastada, millest triikraua põhi koosneb.

Augud triikraua põhjal ei ole sinna laotud lihtsalt kauniks mustriks … enamjaolt. «Mõnedel triikraudadel oleks nagu augud, aga tegelikult on lohud, tavaline muster. Jääb mulje, et aukusid on rohkem. Mida rohkem auke, seda parem triikraud,» rääkis Rõõmussaar, kelle sõnul on kitsaid nurki parem triikida, kui triikraua tipus on augud.

Tehnikapoe Euronics tootejuhi Regina Krukovskaja sõnul tuleks jälgida sedagi, millise kujuga on augud  – kraatrikujuliste aukude puhul jaotub aur ühtlaselt, samas kui sirgete servadega aukudest purskab aur otse augu alla riidele ja efekt ei ole nii suur.

Triikraua võimsus tähendab peaasjalikult, kui suur on auru kogus ning kui sügavale kanga sisse suudab triikraud auru suunata. «Võimsust võiks olla ikka vähemalt 2000 vatti, kuigi mõne sünteetilise kanga puhul, mis nii väga triikimist ei vajagi, ei ole see võimsus nii oluline. Jonnakama kanga puhul, näiteks linase või täispuuvillase pluusi puhul, on vaja kortsudest lahtisaamiseks ikkagi korralikku aurukogust,» selgitas Rõõmussaar.

Veel on Krukovskaja hinnangul väärt triikraua funktsioonid isepuhastav süsteem ja automaatne väljalülitus teatud aja möödudes.

Kui triikraual on isepuhastav süsteem, on seda katlakivist puhtana hoida väga lihtne. «Lasete vee kuumaks, lähete kraanikausi või vanni kohale, vajutate puhastusnuppu ja triikraud laseb väga tugeva jõuga auru välja. Tugev aurujuga lõhustab katlakivi,» rääkis Rõõmussaar.

Risto Pranno kinnitusel võib vanema triikraua katlakivi­eemaldajaga läbi pesta. «Väga hästi sobib selleks ka söögiäädika lahus, kuid kõige ohutuma ja parema puhastamise viisi on määranud tootja ehk kasutusjuhendist saab kindlasti abi,» lisas Pranno.

Seos hea ja kalli vahel

Luksuslikumaks funktsiooniks võib pidada seda, kui triikraud annab märku, et veepaak on tühi. Samuti kui triikraud eemaldab kangalt ioniseeritud süvaauru abil staatilise elektri. Lisafunktsioonid kasvatavad aga triikraua hinda.

Krukovskaja sõnul on seetõttu seos kalli ja hea triikraua vahel olemas. Samas soovitavad müüjad poes jälgida pigem hinna-kvaliteedi suhet, sest mõne triikraua puhul kasvatab hinda kaubamärk.

Krukovskaja ütleb koguni, et elektroonikapoest ostetud triikraua eluiga ei ole otseselt seotud selle hinnaga. Kui iga nädal kuni viis tundi triikida, on tema kinnitusel triikraua keskmine eluiga kolm-neli aastat. Seejuures pole vahet, kas triikraud maksis 20 või 200 eurot.

«Kõik sõltub kasutajast,» kinnitas Rõõmussaar. «On inimesi, kes triigivad aastas mõned korrad, teised triigivad iga päev ja kõike. Isegi sokid triigitakse ära.»

Triikraua väsimisele viitavad Krukovskaja sõnul lekked veepaagist, nõrk aurupahvak või aeglaselt soojenev põhi. Viimase probleemi puhul on üks võimalus alustada triikimist madalal temperatuuril ja jätta suurt kuumust vajavad kangad viimaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles