Küprose parlament lükkas hoiuste maksu tagasi

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose parlament tõrjus teisipäeval ühehäälselt hoiuste maksustamise tingimuse päästepaketile.
Küprose parlament tõrjus teisipäeval ühehäälselt hoiuste maksustamise tingimuse päästepaketile. Foto: SCANPIX

Küprose parlament lükkas teisipäeva õhtul oma otsusega tagasi päästepaketi osaks olnud hoiuste maksu, tuhanded meeleavaldajad Nikosia tänavail võtsid selle teate vastu juubeldamisega, kirjutas BBC.

Parlamendi 56 liikmest 36 hääletas maksu vastu, poolt polnud ühtegi, kuid 19 jättis hääletamata. Hoiuste maksustamine oli üks osa 17 miljardi euro suurusest päästeplaanist. Päästepaketi tingimused lepiti kokku nädalavahetusel. 10 miljardit peaksid andma IMF ja ESM, ülejäänu pidi kokkuleppe järgi olema Küprose enda panus, millest ligi 6 miljardit oleks pidanud tulema hoiuste ühekordsest maksust.

Euroala rahandusministrid pakkusid küll välja, et väiksemad hoiused võiks olla maksust vabad, kuid parlament ei olnud ka sellega nõus. Hoiuste maks oleks pidanud olema esialgse kavandi järgi 6,75 protsenti ning 100 000 eurost suurematele hoiustele 9,9 protsenti.

Euroopa Komisjoni ametnikud on hoiatanud, et kui abiraha ei tule, siis Küprose kaks suuremat panka lähevad pankrotti. Samal ajal on aga saareriigis pangad kuni neljapäevani suletud, sest kardetakse pangajooksu – maksust ära hirmutatud inimesed võiksid oma hoiused pankadest välja võtta.

Küprose pankades hoiul olevast 68 miljardist eurost kuulub umbes 40 protsenti välismaalastele. Rikkad venelased armastavad hoida oma raha Küprosel. Sel põhjusel ründas ka Vene president Vladimir Putin esmaspäeval teravalt otsust maksustada hoiused, nimetades seda otsust ebaausaks, ebaõiglaseks ja ebaprofessionaalseks.

Hoiuste maksustamise suhtes on murelikud ka pankurid üle kogu Euroopa, sest see loob ohtliku pretsedendi, kus hoiused tuuakse ohvriks. Ka Eesti Panga president Ardo Hansson ütles teisipäeval «Aktuaalsele kaamerale», et kuni 100 000 eurosed hoiused oleks tulnud puutumata jätta. 100 000 eurot on praegu Euroopa Liidus kokku lepitud piir, milleni on kõik hoiused pankades kaitstud.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul olid aga Küprose esindajad abipaketi läbirääkimistel selle vastu, et kuni 100 000 eurosed hoiused oleks jäänud puutumata maksust. See oleks tähendanud, et üle 100 000 eurosed hoiused oleks maksustatud 15 protsendilise maksuga. Paljud suured hoiustajad on aga rikkad venelased, kelle huve Küprose parlamendisaadikud kahjustada ei tahtnud.

Üks anonüümseks jäänud euroala ametnik, kes on seotud päästepaketi läbirääkimistega, ütles Financial Timesile, et parlamendis said ülekaalu ärihuvid, mis nõudsid mitte-residentide hoiuste kaitsmist.

Küprose raha häda üheks põhjuseks on Kreeka võlgade 50-protsendiline mahakirjutamine. Küprose valitseva partei juht Averoff Neofytou ütles Financial Timesi teatel: «Ma loodan, et parlamendi otsus ei põhjusta katastroofi. Ma palun Brüsselit ja Berliini, Frankfurti ja Washingtoni: ärge tõugake Küprost euroalast välja, seda me ei taha.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles