Eesti nõustus Läti elektribörsi loomisega

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.
Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. Foto: Peeter Langovits

Elering nõustus Nord Pool Spoti Läti hinnapiirkonna loomisega, sest riigid said kokkuleppele Vene elektri liikumise piirangute osas.

Seni oli Vene elektril eelisõigus liikumisel üle riigipiiride, mistõttu elektrimüüjad, näiteks Eesti Energia nägid selles ahistavat konkurentsieelist idanaabri elektritoodangule. Uue korra järgi, mille kinnitasid reedel Vilniuses kolme Balti riigi põhivõrkude juhid, pääseb Vene elekter turule vaid Valgevene kaudu.

«Sõlmitud leping annab võimaluse Eleringil loobuda vastuseisust Nord Pool Spot Läti hinnapiirkonna avamisele selle aasta 3. juunist, mis ilma antud leppeta oleks vähendanud oluliselt Balti riikide vahelisi elektrikaubanduse võimalusi ja soosinud Venemaa elektri eksporti Balti riikidesse,» kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

«Eesti jaoks oli kõige olulisem saavutada kokkulepe, mis võimaldaks anda turu käsutusse maksimaalses ulatuses ülekandevõimsusi Eesti ja Läti vahel, kus on mittepiisavate ühendusvõimsuste tõttu niigi teatud perioodidel piirangud,» toonitas Veskimägi kokkuleppe tähtust Põhjamaade ja Balti kohalikele turuosalistele.

Kokkuleppe kohaselt saavad Venemaa ja Valgevene riikide elektrimüüjad Eesti-Venemaa, Läti-Venemaa, Leedu-Valgevene ja Leedu-Kaliningradi ühenduste kaudu elektrit Balti riikidesse müüa vaid Nord Pool Spot (NPS) elektribörsi vahendusel.

Kogu kolmandatest riikidest pärit elektri suunab NPS vastavalt Balti süsteemihaldurite kokkulepitud metoodikale NPS-i hinnapiirkonda Leedu-Valgevene piiril. Eesti-Venemaa ja Läti-Venemaa piirile kaubanduslikku võimsust ei anta.

Uued reeglid jõustuvad 3. juunist, kui käivitub NPS-i hinnapiirkond Lätis. Need tegevused on esimeseks sammuks protsessis, mille eesmärk on luua üks virtuaalne Balti riikide ühine hinnapiirkond elektri impordiks kolmandatest riikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles