Tippkohtumisel põrkuvad põhjamaine kasinus ja lõunamaine kasv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaite, Rumeenia president Traian Basescu, Portugali peaminister Pedro Passos Coelho, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Soome peaminister Jyrki Katainen
Leedu president Dalia Grybauskaite, Rumeenia president Traian Basescu, Portugali peaminister Pedro Passos Coelho, Saksamaa kantsler Angela Merkel ja Soome peaminister Jyrki Katainen Foto: SCANPIX

Kui Euroopa juhid eile Brüsselisse tippkohtumisele saabusid, ootas neid ees intensiivne debatt kasinuse kasulikkuse üle.

Põhjapoolsed peaministrid rõhutasid jätkuvalt vajadust pingutada püksirihma, lõunapoolse kriisiperifeeria liidrid üritasid aga tõestada kõigile kasvu stimuleerimise vajadust.

«Me ei saa uute töökohtade loomiseks ja kasvu tagamiseks – jätkusuutlikul moel – «lõigata» ehk lühemat teed leida,» ütles Brüsselisse saabudes Soome peaminister Jyrki Katainen.

«Struktuursed reformid ei pruugi ju üleöö vilja kanda, aga siiski on need parim jätkusuutlik majandusstiimul. Ülejõu käivate võlgade kuhjamine ei ole seda mitte.»

Ametist lahkuv Itaalia peaminister Mario Monti, kelle lüüasaamine veebruarikuistel valimistel on paljuski praeguse debati põhjuseks, väitis aga, et liidrid peaksid «mõtisklema» Itaalia valimiste tulemuste üle – kus kasinuse-vastased kandidaadid üle poole häältesaagist endale napsasid – ning rakendama ELi eelarvereegleid seetõttu paindlikult.

«Euroopa eelarvereeglitesse kirjutati sisse ka paindlikkuse marginaalid ning me palume neid kasutada,» ütles saabudes Mario Monti.

Tippkohtumise eel levitati delegaatide seas kommünikee projekti, mida ka Financial Timesil lugeda õnnestus. Selles nõutakse «lühiajalisi sihitud meetmeid kasvu ja tööhõive edendamiseks».

Mõnede diplomaatide sõnutsi tekib selle lause ümber tuline vaidlus, kuna mõned põhjapoolsed riigid haistavad siin signaali hakata stiimulite tarvis rohkem laenu võtma.

Copyright The Financial Times Limited 2013
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles