Käo: sotsiaalmaksu küsimusega hakkame kohe tegelema

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Käo
Jüri Käo Foto: Andres Haabu

Äsja tööandjate keskliidu uueks volikogu juhiks valitud Jüri Käo ütles, et ettevõtete sotsiaalmaksukoormus on üks pakilisemaid teemasid, mida volikogu lähiajal arutama hakkab ning mille vähendamine oleks oluline Eesti ettevõtluskliima seisukohalt.

Käo osutuks valituks kahe kandidaadi hulgast. Teine kandidaat oli keskliidu volikogu senine juht Enn Veskimägi. Kuidas jagunesid ettevõtjatest koosnevas volikogus poolthääled, ei avaldata. volikogu aseesimeesteks valiti Mati Polli Eesti metsa- ja puidutööstuse liidust, Kati Kusmin Kaupmeeste liidust, Andres Haamer Infotehnoloogiaettevõtete liidust ja Meelis Virkebau rõiva- ja tekstiilitööstuse liidust.

Järgneb intervjuu Jüri Käoga.

Mida uus volikogu kõigepealt teeb?

Koguneme ja hakkame arutama eesmärke. Kõige suuremaid ettevõtjaid puudutavaid valupunkte kokku leppima, sest me tahame, et seisukohad oleksid ühtsed. Sotsiaalmaksukoormus on üks teema, mida tahame arutama ja mille vähendamine aitaks arendada Eestis ettevõtlust ja tuua siia investeeringuid.

Kuivõrd pakiline sotsiaalmaksuteema on?

Ta on niipalju pakiline, et ettevõtluskeskkonnamõttes on ta oluline asi, sest meie tööjõud on kõrgelt maksustatud. Kas ja kuidas me selle teemaga saame edasi liikuda, on täna väga keeruline öelda. See on sensitiivne küsimus. Me tahaks olla sotsiaalpartner ametühingutele, on vaja selgelt läbi rääkida ja kokku leppida. Hakkame selle protsessiga peale.

Kas võib öelda, et selle teemaga ei ole siiani ikkagi kuigi tõsiselt tegeletud?

Ta on praegu teravamalt üles tulnud, katsume siit edasi minna. Kiireid lahendusi siin ei ole. See on protsess, mis võtab ühiskonnas aega.

Andke palun nõu ettevõtjale, kes täna kurdab, et ei leia kuskilt endale töötajaid. Mida ta peaks tegema?

Turumajanduslikus tingimustes on alati töötajad olemas. Kui aga ettevõtte poolt toodetud lisandväärtus on nii madal, siis ta ei suuda maksta töötajale sellist palka. Töötajad on olemas. Jah, spetsialistidega on vahel olukord, et neid lihtsalt pole ja nad on kõik kuskil ametis. Ega siin ei saa palgaga ka hulluks minna. Osad ettevõtted lihtsalt kurdavad, et töötajaid pole, aga nad pakuvad sellist palka, et sellega keegi sinna ei tule. See ei tähenda, et töötajaid poleks. Kvalifitseeritud tööjõudu aga tõepoolest polegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles