Näpunäited kodumasinate hooldamiseks

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis saab siis, kui pesumasin rikki läheb?
Mis saab siis, kui pesumasin rikki läheb? Foto: Panther Media/Scanpix

Kuidas aga kodumasinaid hooldada, et nad kauem vastu peaksid? Näpunäiteid jagab Euronicsi tootespetsialist Elika Allese.

Pliidiplaat

Malmplaadi või gaasipõleti ümbrust on kõige lihtsam puhastada puhastuskreemiga, mis ei sisalda abrasiivosakesi või nõudepesuvahendiga, kirjutab Elika Allese Euronicsi kodulehel. Pärast tuleb pind hoolikalt loputada ja kuivatada. Rooste saab plaatidelt maha, kui raputada sinna soola ja hõõruda paberiga.

Keraamilise pliidiplaadi puhastamiseks on olemas spetsiaalsed puhastusained. Kreemi kulub keskmiselt sama palju kui hambapastat. Ajage kreem pehme lapiga laiali. Laske seista 15 -20 minutit. Puhastage pind korralikult niiske lapiga ja kuivatage. Tõrksamad plekid eemaldage kaabitsaga.

Ahi

Kuidas puhastada ahju, millel pole isepuhastusprogrammi? Kõigepealt soojendage ahi - küpsetusplaadile võib valada vett, et ahju tekiks niiskus. Ahju pind tuleb katta mitteabrasiivse puhastuskreemiga. Laske pisut seista ning seejärel puhastage korralikult sooja vee ja pehme lapiga. Ahju võiks puhastada peale igat kasutuskorda. Ahjuukseklaasi saab puhtaks klaasipuhastus- või nõudepesuvahendiga. Loputada ja kuivatada.

Õhupuhastaja

Pliidi kohal olevat õhupuhastajat soovitab Euronics puhastada 2 kuni 3 kuu tagant, olenevalt kastustihedusest. Antud regulaarsus võimaldab filtreid kergemini puhastada ning see ennetab ka võimalikke õnnetusi (eriti ohtlik on kogunenud rasv filtris, sest see võib süttida). Puhas filter suudab õhku paremini filtreerida. Juhul kui õhupuhastajal puudub otseühendus ventilatsiooniga, tuleb kord poole aasta jooksul vahetada söefiltreid (söefiltreid ei saa pesta).

Metallfiltrite puhastamine on ääretult lihtne. Eemaldage filtrid ning peske kuuma vee ja nõudepesuvahendiga, loputage korralikult. Kellel on kodus nõudepesumasin, võib filtrid panna masinasse, kuid temperatuur ei tohiks ületada 60 kraadi. Peale puhastamist kuivatage filtrid korralikult ning asetage oma kohale tagasi. Välispindu soovitab Euronics puhastada pehme lapiga, et pinnad ei kriimuks.

Mikrolaineahi

Mikrolaineahju puhastamiseks asetage sinna kauss veega. Laske ahjul mõni minut töötada ja seejärel puhastage pinnad pehme lapiga. Kindlasti ei tohi seinu kraapida terava esemega.

Nõudepesumasin

Kõige tihedamalt vajavad puhastamist filtrid (asetsevad masina põhjas, kohe alumise pesukorvi all). Eemaldage need masinast ja peske voolava vee all.

Kui piserdustorude avadesse on kogunenud mustusejääke, siis neid saab eemaldada hambaorgiga. Kord 3 kuu jooksul soovitame teha masinale pesu, kasutades selleks spetsiaalset vahendit ja pottidepesu programmi. Masin peab siis olema nõudest tühi. Asetage pesuvahendipudel tagurpidi söögiriistakorvi ja käivitage masin. Selle pesuga eemaldatakse kogunenud rasvad, katlakivi ja ebameeldivad lõhnad. Uksetihendeid ja masina sisemust puhastage niiske lapiga. Välispinda aga sooja vee ja pehme lapiga.

Veekeetja ja kohvimasin.

Vett kasutades tekib paratamatult katlakivi. Selleks, et veekeetja ja kohvimasin peaksid kaua vastu tuleb masinaid kindlasti korra kuus või veel tihedamalt, olenevalt vees karedusest, puhastada. Puhastamiseks saab kasutada ka näiteks äädikat või sidrunihapet: lisage 3 spl. äädikat või 3 spl. sidrunihapet 1 liitri vee kohta. Laske ainetel vees seista. Pange masin tööle. Kui vesi on keema läinud või kohvimasin on tilkumise lõpetanud, lülitage masin välja. Veekeetja puhul loputage seade korralikult ja keetke seejärel 2 korda puhta veega läbi. Kohvimasina puhul tuleb lasta puhtal veel 2 korda läbi joosta.

Pesumasin

Pesumasinate põhihäda on katlakivi. Euronics soovitab lisada pesuainesahtlisse katlakivieemaldajat. Pange masin tühjalt tööle 90 kraadise temperatuuriga (tsentrifuugi ärge kasutage). Antud protseduur eemaldab katlakivi ning kõrge temperatuur tapab ära bakterid, kes elutsevad torustikus – ebameeldiv lõhn kaob.

Pesuainesahtlit soovitame puhastada vähemalt kord kuus, kuna sinna tekivad pesupulbrijäägid. Eemaldage sahtlel masinast ning peske sooja vee ja svammiga puhtaks.

Kindlasti enne puhastama asumist eemaldage masin vooluvõrgust, et vältida elektrilööki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles