Berliin hoiatas Pariisi «halva signaali» saatmise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bundesbanki president Jens Weidmann.
Bundesbanki president Jens Weidmann. Foto: SCANPIX

François Hollande teatas eile, et Prantsusmaa ületab suure kaarega käesolevaks aastaks lubatud eelarvepuudujäägi, pälvides Saksamaalt märkuse, et selline lodevus on euroala jaoks «halb signaal».

Prantsuse presidendi sõnutsi kujuneb eelarvepuudujäägiks, mille ta varasemalt lubas ELi reeglite kohaselt 3 protsendi peale kärpida, «tõenäoliselt pigem 3,7 protsenti».

Hollande'i sõnad on selge märk sellest, et Pariis ei ole valmis astuma karme samme oma lubaduste täitmiseks, kartes kahjustada juba niigi kinnikiilunud majandust ning ajada veelgi hullemaks murettekitava, üle 10 protsendi kerkinud töötusmäära.

Prantsusmaa suhtumine riigirahandusse on teravas kontrastis Saksamaaga. Sealne rahandusminister Wolfgang Schäuble avaldas täna 2014. aasta riigieelarve, milles puudub struktuurne defitsiit ning laenuvajadused on viidud miinimumini.

Bundesbanki presidendi Jens Weidmanni sõnutsi on Prantsusmaa reformide hoog ilmselt «takerdunud».

«Just suurtel riikidel on tähtis saata signaale, et nad võtavad oma kohustusi tõsiselt,» ütles keskpankur.

«Kui juba [uue pakti] alguses jäetakse mulje, et reegleid võib võtta väga lõdvalt, siis on see kogu ühisrahabloki jaoks halb signaal,» lisas Weidmann.

Hollande lubab küll tänaseni, et kaotab Prantsusmaa eelarvepuudujäägi aastaks 2017. See tõotus oli aga ehitatud 0,8-protsendilise majanduskasvu ootusele tänavu ning 2-protsendilisele kasvule aastal 2014. Mõlemat prognoosi on aga tulnud teravalt langetada.

Copyright The Financial Times Limited 2013 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles