Ühistu aastaplaanid vajavad enne kevade tulekut selgust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Korteriühistute Liidu hinnangul tuleks korteriühistul uue aasta hakul esmalt läbi vaadata möödunud aastal tehtu ning seejärel panna paika aastaplaan.

«Just praegu on hea aeg hakata üle vaatama tehtut ning teha plaane kevadeks,» rääkis Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse liige Urmas Mardi. «Kui ühistul on plaanis ette võtta renoveerimine, peaks kindlasti praegu eeltöödega juba alustama, et siis kevadisel üldkoosolekul juba renoveerimisotsus vastu võtta,» soovitas ta.

«Üldkoosolek on tarvis hästi ette valmistada, kõik lahti kirjutada – milliseid töid tuleks teha, mis see võiks maksma minna, millised toetusvõimalused on,» selgitas Mardi. Tema sõnul peab arvestama, et küsimusi tekib palju ning kindlasti on vaja neile kõigile ka vastata.

Majale tuleb teha energiaaudit, see on tarvilik, et maja seisukorrast üldse ülevaadet saada, sellele saab toetuda ka üldkoosolekul. «Kõigepealt tuleb juhatuse, siis üldkoosoleku otsus,» õpetas Mardi. «Pärast üldkoosoleku otsust tuleb asuda ette valmistama ka pangalaenu võtmist ning hakata renoveerimist juba konkreetsemalt paika panema ja projekti tegema.»

Samuti tuleks Mardi hinnangul panna aasta alguses paika majanduskava. Tema sõnul võiksid ühistud oma olemasolevad lepingud tähelepanelikult läbi vaadata – võimalik, et turule on saabunud teenusepakkujaid, kes osutavad teenuseid märksa odavamalt.

Aasta algus on hea ka läbirääkimisteks seniste teenusepakkujatega lepingutingimuste muutmise osas.

«Ühistutele siinkohal kõige olulisemaks võiduks on ikkagi mullu EKÜLi ja MTÜ Riigihangete Keskuse koostöös 23. oktoobrist kuni 26. novembrini 2012 läbi viidud elektrienergia ühisost, pidades silmas avanevat elektriturgu, eesmärgiga leida korteriühistutele usaldusväärne koostööpartner, kes avatud elektrituru tingimustes müüks ühistutele elektrit parima hinnaga.»

Ühisostul pakkus parima hinna kõige soodsamatel tingimustel Elektrimüügi AS ning soovijatel oli kuni 10. detsembrini 2012 võimalus ka neil tingimustel lepinguid sõlmida.

Mardi sõnul oli lõppenud 2012. aasta Eesti korteriühistutele edukas. «Koostegutsemise tulemusena ollakse tugevamad kui iial varem ning aasta teisel poolel sündis ka ühine elektriost,» võttis Mardi kokku.

Mardi sõnul tasub koostegutsemist meelde tuletada just seetõttu, et 2012 oli kogu maailmas tähistatud kui ühistegevuse aasta. «Eestis on ühistuliikumine heas seisus – meie korteriühistud on tegusad ja tublid,» väljendas Mardi heameelt.

Mehe sõnul ollakse võrdväärseks partneriks ka seadusloomes – ühistute ettepanekul on tehtud mitmeid muudatusi ettevalmistamisel olevasse korteriomandi ja -ühistu seadusse. «Igal juhul soovitan ühistutel astuda EKÜLi liikmeks, sest koos suudame rohkem, oleme tugevamad,» kõneles ta.

Ühistute juhid saavad liidu vahendusel pidevalt koolitusi, samuti tegutsetakse Euroopa sõsarorganisatsioonides, et viimaste arengutega ühistute elu korraldamisel ka Euroopa tasandil kursis olla.

Ühistujuhi meelespea

•    Esita raamatupidajale alusdokumendid aastaaruande koostamiseks.

•    Koosta majanduskava ja võta hinnapakkumised planeeritud töödele.

•    Kinnita korralise üldkoosoleku päevakord, arvesta ettepanekutega.

•    Teavitada KÜ liikmeid üldkoosoleku ajast ja päevakorrast.

Allikas: Raimo Jõgeva, EKÜL Tallinna ja Harjumaa büroo juhataja

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles