Marks&Spencer: ühest poest jääb väheseks

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marks & Spenceril on 40 riigis 285 kauplust.
Marks & Spenceril on 40 riigis 285 kauplust. Foto: UPP/SCANPIX

Kuigi alles neljapäeval avas Briti jaemüügikett Marks&Spencer Tallinnas Rocca al Mare keskuses oma esimese poe, plaanivad omanikud juba teistki kauplust, kus lisaks riietele oleksid olemas ka toidukaubad.

E24.ee küsimustele vastas kauplusteketi Balti juht Dusan Mrozek.

Neli aastat tagasi hakkasid jutud, et Marks&Spencer tuleb...
Kolm aastat. Või oota. Saabusin Baltimaadesse 2005. aasta juunis. 2006 septembris avasime poe Riias. Jah, siis ikkagi neli aastat, vabandust.

Miks nii kaua läks?
Kinnisvara pärast. Otsisime pikka aega õiget kinnisvara, saime häid pakkumisi, kuid need mis pakuti, ei olnud meile pikaajaliselt sobilikud. Pidime ootama sobilikku kohta.

Kas praegu on hea aega laieneda? Inimeste palku on langetatud 10-20 protsenti, jaekaubandus kukkus märtsis üle 16 protsendi.
Esiteks on praegune raske aeg lühiajaline, teiseks kriisid ei mõju kõigile ühtemoodi. Mõned müüjad kannatavad, mõned mitte. Mõnel kaubamajal läheb hästi, teisel mitte. Usun et praegune aeg teeb turule head. Praegu on palju poode, kus ei mõelda klientide vajadustele. Sellised poed kas hakkavad klientidele mõtlema või panevad pillid kotti.

Näiteks kes?
Konkreetseid nimesid ma ei ütle. Usun lihtsalt, et meie oleme eduka poole peal.

Mis te arvate, millal kriis lõpeb?
(Naerab) Küsite küsimust, millele ainult paar inimest maailmas julgeksid vastata. Ei usu, et keegi seda teab, aga ütleme nii: indikaatorid näitavad, et USAs on kohati põhja jõutud. Kuna kriis Ida-Euroopas algas natuke hiljem, tuleb ka uus tõus tõenäoliselt hiljem. Ma ei usu aga, et see aeg ka kaugel oleks.
Oluline on aga küsimus: kui kiire taastumine olema saab.

Marks ja Spencer tegutseb kõigis kolmes Balti riigis. Millises neist kõige halvem seis on ning kus on parim?
Raske on kõikjal, ilmselgelt. Lätis on aga majanduseis kõige raskem praegu, aga jällegi, kõik muutub kindlasti, nii et päris kindlalt öelda ei saa.

Aga millistes riikides teil kõige paremini läheb?
Ütleks et Kesk-Euroopas. Tšehhis, Poolas, Slovakkias läheb hästi ka praegu. Nendes riikides on ka meie põhiline tegevus. Balti riikides on meil ainult kolm poodi ja siit tuleb 6 protsenti meie müügist.

Kuidas teil kodumaal Suurbritannias olukord on?
Ei tea öelda, ma ei tea detaile. Aga kui vaadata meie aktsiahinda ning et ta oli kuue kuu eest 2 naela juures ning nüüd 3 naela juures, siis investorite usaldus meil on.

Kuulsin, et tahate siin ka toidupoodi avada. Millal see reaalsuseks saab?
Kaks aastat tagasi avasime toidupoe Vilniuses. Tarbijate vastuvõtt oli suurepärane ja arvan, et see saab ka Tallinnas nii olema. Ainuke põhjus, miks me praegu toidupoodi ei avanud, on see, et ei saanud piisavalt suurt pinda. Kuid, töötame praegu ühe teise koha kallal, loodetavasti suurema. Kui sellega ühele poole saame, siis loodetavasti avame.

Kus see pind on?
Ei ütle, kus see on, aga see on kaubanduskeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles