IMFi näpuviga muutis Ida-Euroopa riikide võlanumbrid valeks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMF-i eksperdid usuvad, et erinevalt teistest end lõhki laenanud riikidest ei pea nad Eesti suhtes finantskorra kaitsjaid mängima.
IMF-i eksperdid usuvad, et erinevalt teistest end lõhki laenanud riikidest ei pea nad Eesti suhtes finantskorra kaitsjaid mängima. Foto: AP / Scanpix

Rahvusvaheline Valuutafond IMF püüab parandada ära piinliku vea, mis lipsas sisse Ida-Euroopa riikide välisvõla taseme prognoosi.


Aprillis avaldatud globaalmajanduse stabiilsuse raportis tõi IMF välja 38 kiiresti areneva majandusega riigi näitajaid, nende hulgas ka 2009. aasta refinantseeritava välisvõla suhe välisvaluuta reservi, vahendas

Financial Times

.

Pärast seda, kui mitme riigi keskpankurid, analüütikud ja ajakirjanikud hakkasid numbritele vastu vaidlema, hakkas IMF Ida-Euroopa riikide näitajaid üle vaatama.

Tšehhi Vabariigi jaoks vähenes suhe 236 protsendilt 89 protsendini, Eesti numbreid kärbiti 210 protsendilt 132ni ja Ukraina näitajaid 208-lt 116 protsendini.

Ilmselt vaadatakse üle ka Leedu varasem number 425 protsenti ja veel mitme teise riigi näitajad.

IMF teatas eile, et kontrollib numbrid üle ja avaldab need siis kohe oma koduleheküljel. «Me avaldame kahetsust segaduse pärast, mis võis tekkida meie ekslike numbrite tõttu.»

Fond lisas, et püüab välja selgitada, kuidas eksitus juhtus ja teeb õppetunnist vastavad järeldused.

Tšehhi Vabariigi numbrid muutusid valeks andmete sisestusel tekkinud vea tõttu, kinnitas IMF. Ülejäänud juhtudel olid lühivõlgade tagasimakseid näidatud tahtmatult topelt.

Andmete uus läbivaatamine toimub Kesk- ja Ida-Euroopale tundlikul ajal, kuna sealsed riigid on iseäranis sõltuvad välisvõla rahastamisest ja seda võrreldes teiste kiire majanduskasvuga riikidega muudes regioonides, kirjutab Financial Times.

Hollandi panga ING peaökonomist Charles Robertson teatas oma klientidele, et «selle järgi polegi Ida-Euroopa nii riskantne kui see näis mõni nädal tagasi avaldatud raporti järgi».

IMFi näpuviga on fondile juba teine eksimus vähem kui kuu aja jooksul. Eelmine kord eksiti Suurbritannia pangandussüsteemi kahjumite numbritega. Parandus tehti pärast Briti rahandusministeeriumi täpsustust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles