Riikliku lepitaja ettepanek: tõsta energeetikute töötasu 8,9 protsenti

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henn Pärn
Henn Pärn Foto: Pm

Riiklik lepitaja Henn Pärn tegi Eesti Energia Narva Elektrijaamade, Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatu Ametiühingu ning Narva Energia Ametiühingu kollektiivlepingu läbirääkimistes kompromissettepaneku tõsta energeetikute töötasu 8,9 protsenti.

Palgatõus peab olema mõistlik, sest see võib mõjutada ka teisi tegevusvaldkondi. Samas on tähtis hoida energiasektorit stabiilse ja jätkusuutlikuna. Seetõttu tegin ma kompromissettepaneku  − 8,9 protsenti,» lausus Henn Pärn.  

Eesti Energia Narva Elektrijaamade, Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatu Ametiühingu ning Narva Energia Ametiühingu vahel peetavate kollektiivlepingu läbirääkimiste käigus pöördusid pooled riikliku lepitaja poole. Põhjuseks sai mullu jaanuarikuus sõlmitud lahkarvamuste protokoll, mille kohaselt ei jõutud Narva elektrijaamade töötajate võimaliku palgatõusu küsimuses kokkuleppele.

Riikliku lepitaja Henn Pärna sõnul arutati kujunenud olukorda kõikide poolte – tööandja, ametiühingute, majandus- ja kommunikatsiooniministri, Eesti Energia seisukohti arvestades.

«Täna me töötame avatud energiaturul aina tihedamaks muutunud konkurentsi tingimustes. Turu avanemine muudab elektriärist teenimise võrreldes varasemaga vähem prognoositavaks. Meie toodangu konkurentsivõimeline hind on meie põlevkivijaamade puhul kõige tähtsam näitaja,» põhjendas oma seisukohta Eesti Energia Narva Elektrijaamade juht Tõnu Aas.

«Varem me pakkusime 6,2-protsendilist palgatõusu, mis kataks rahandusministeeriumi prognoosil põhineva tarbijahinna indeksist tuleneva ostujõu languse aastatel 2013-2014. Lisame veel 2 protsenti töö intensiivsuse kasvu eest. Kuid arvesse võttes riikliku lepitaja argumente ning meie soovi töörahu säilitada, oleme valmis kaaluma riikliku lepitaja ettepanekut, et saavutada kollektiivlepingu kokkulepe,” ütles elektrijaamade juht.

Narva energeetikute ametiühing vähendas 21. veebruaril palgaläbirääkimistel Eesti Energia Narva Elektrijaamadega oma nõudmisi ning kui esialgu rääkisid ametiühingud töötajate 20- protsendilisest palgatõusust, siis tehti ettepanek tänavu 1. jaanuarist tõsta seda 15 protsenti ja 2014. aasta 1. jaanuarist 10 protsenti.

Läbirääkimisi kollektiivlepingu sõlmimise üle on peetud alates 2012. aasta oktoobrist. Ettevõttes töötab 714 inimest, neist 204 töötajat kuuluvad Kaevurite ja Energeetikute Sõltumatusse Ametiühingusse ning 350 töötajat Narva Energia Ametiühingusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles