Tulp vajab pikaks õitsemiseks hoolitsust

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbisort «Armani» (keskel) on üks kestvamaid tulbisorte.
Tulbisort «Armani» (keskel) on üks kestvamaid tulbisorte. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Armastatud kevadlilled tulbid toovad oma värvikirevusega tuppa rõõmu, sära ja ilu, mis võib õige hoolitsusega kesta kuni nädala.

«Tulpe õigesti hooldades peaksid nad vastu pidama viis kuni seitse päeva,» kinnitas Nurmiko aiandipoe juhataja Angelika Pruuli. Läheneva naistepäeva populaarseimaks lilleks on tema sõnul just tulp. «Ta on kevadine armas õrn lill, mida ostetakse naistepäeval tuhandeid kordi enam kui roose,» lausus ta. Selleks et sibullilled vaasis kauem vastu peaks, kehtivad hoopis teised reeglid kui näiteks rooside puhul.

Pruuli sõnul tuleks poes lilli valides jälgida, et õied liiga lahtised ei oleks. Karta ei maksa tulpe, mille õied on veel kõvasti kinni ja peaaegu et rohelised. Need avanevad hiljem kenasti.

Kuigi väga suurt vahet sordil vaasis säilivuse seisukohalt ei ole, soovitab Pruuli eelkõige kollaseid tulpe, näiteks «Strong Goldi». «Kollased tulbisordid püsivad üldjuhul siiski kauem. Punastest tulbisortidest on kiidetud «Armanit» ja «Kung Fud»,» lisas ta.

Samuti soovitab ta paluda müüjal kilesse mässitud tulbid juba lillepoes lahti pakkida. «Teeme seda alati, enne kui kimbu kliendile üle anname. Nii saame olla kindlad, et kõik lilled on ilusad ja õiget värvi. Teinekord võib ka juhtuda, et kimbus on kümne asemel üheksa tulpi. Apsakaid juhtub,» tõdeb Pruuli.

Kui lillede üleandmiseni on aega, siis võib tulbid vabalt ilma veeta ja paberi sisse mässitult külmkappi ootele jätta, nii ei juhtu nendega midagi.

Lillede vaasi panekul tuleb neil terava noaga alt väike jupp vart ära lõigata. Puitunud varrega lilli peaks lõikama diagonaalselt, sibullilli aga horisontaalselt. «Vaasis peaks olema kuni viis sentimeetrit külma vett. Tulbid armastavad külma vett,» ütleb Pruuli. «Kui lilled on kiles, siis ei tohiks seda eemaldada enne, kui tulbid on end vett täis imenud ja püsti tõusnud,» õpetas ta.  

Vaasivesi võiks olla pigem pehme, näiteks vihma- või sulavesi. Kraaniveest on etem ka filtreeritud vesi. Et tulbid kauem seisaks, tuleb nad panna jahedasse ja varjulisse kohta.

Üldjuhul võiks vaasivett vahetada üle päeva ja iga kord teha ka varrele uus lõige. Veevahetusega peab puhastama ka vaasi. Vette võib lisada poes müüdavaid lillede säilituspulbreid, märkis Pruuli. Tulbivaas on mõistlik puuviljadest eemale asetada, kuna puuviljadest eralduva etüleeni suhtes on eriti tundlikud just sibullilled, mis niimoodi kiiresti ära õitsevad.

Tulpe pole soovitatav nartsissidega ühte vaasi kokku panna, kuna viimased eritavad limast ainet, mis halvab teistel lilledel vee kättesaamise.

Potis kasvavate tulpide puhul võib neil pärast õitsemist lehed ja sibula kuivatada ja nad siis augustikuus aeda maha istutada. Tulp õitseb potis kauem, kui teda hoida jahedas ja võimalikult valges ruumis. Sibullillede muld peab olema ühtlaselt niiske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles