Läti alustas ametlikult euroalaga liitumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: SCANPIX

Läti peaminister Valdis Dombrovskis, rahandusminister Andris Vilks ja Läti Panga president Ilmārs Rimšēvičs allkirjastasid täna Euroopa Komisjonile ja Euroopa Keskpangale taotluse hinnata riigi sobivust euroalaga liitumiseks.

Läti esitab 5. märtsil taotluse saada erakorralise konvergentsi aruanne, mis hindab Maastrichti kriteeriumide täitmist Lätis ja Läti valmisolekut eurole üleminekuks.

Dombrovskis ütles vahetult enne taotlusele alla kirjutamist ajakirjanikele, et see on esimene samm, millest algab Läti eurotsooni liikmeks sobivuse hindamine. «Igal juhul on Läti praegune progress Maastrichti kriteeriumide täitmises ilmselge - me täidame veenvalt kõiki kriteeriume. Sellega seoses on meil täielik alus arvata, et aruanne tuleb positiivne, soovitusega kutsuda Läti eurotsooniga ühinema,» ütles valitsusjuht.

Jaanuaris pooldas eurole üleminekut kolmandik Läti elanikest. Uuringufirma TNS Latvia andmetel on oktoobrist jaanuarini euro toetajate hulk kasvanud 26 protsendilt 33 protsendile ja vastaste leer vähenenud 71 protsendilt 63 protsendile.

Rahandusminister Vilks nimetas tänast sammu tähtsaks hetkeks, kuna Lätis on eurole üleminekust räägitud juba 2003. aastast peale, kuid eri põhjustel on see seni kogu aeg edasi lükkunud.

Minister selgitas, et Läti on suutnud Maastrichti kriteeriume täita pikema perioodi jooksul. Ta lisas, et praegusel hetkel on need kriteeriumid täidetud üksnes Lätil, Eestil, Luksemburgil ja Austrial.

Vilksi sõnul on suuremaid probleeme olnud inflatsiooni kriteeriumi täitmisega. Praegu on see Lätis stabiliseerunud ühe protsendi tasemel. Minister nimetas olukorda haruldaseks, kuna riigis on madal inflatsioon ühendatud kiire majanduskasvuga.

Läti vähendab jätkuvalt eelarve puudujääki ja liigub eelarve tasakaalu poole. Riigivõla kriteeriumiga Lätil probleeme ei ole.

Raskusi on olnud riigivõlakirjade pikaajaliste intressidega, kuid need on langenud 10 protsendilt nüüdseks neljale protsendile.

Läti tahab eurole üle minna 2014. aasta 1. jaanuaril. Lõunanaabritest saaks eurotsooni 18. liige ja esimene pärast Eesti ühinemist sellega 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles