Kõige tuntumad punase kala liigid on kindlasti lõhe ja forell. Lõhet ja meriforelli Eesti vetest sihtliigina ei püüta, seda satub vahel rannakalurite võrkudesse kaaspüügina. Eesti kalakasvandused samuti lõhet ei kasvata, kuna looduslikud tingimused seda ei soosi. Eesti poelettidelt võib leida kohalikest kalakasvandusest pärinevat vikerforelli. Enamus pakutavast punasest kalast aga imporditakse Eestisse suurtes kogustest Norra, Taani ja Soome kalakasvandustest, eelmise aasta 9 kuuga värskel ja jahutatud kujul kokku ca 4500 t.
Kalas lihaga võrreldes 3,5 korda vähem kaloreid
Kui tahta eelistada menüüs kohalikku ja hea toiteväärtusega kala, siis on kasulik ennast kurssi viia lisaks kala välimusele ka sisuliste omadustega, näiteks sellega, mida kalaliha õigupoolest sisaldab. Kalast räägitakse kui tervisele kasulikust ja vähe kaloreid sisaldavast toidust. Võrreldes loomsete toiduainetega (veiseliha, sealiha) või näiteks piimatoodetest juustuga, on kalas keskmiselt ligi kolm ja pool korda vähem kaloreid. Kalaliha sisaldab lisaks heas vahekorras valke, rasvu, vitamiine ja erinevaid mineraalaineid, mida inimorganism kasutab elundite tööks, normaalse ainevahetuse tagamiseks ja organismi üldiseks arenguks.
Erinevates kalaliikides on toitainete sisaldused erinevad: mõned kalad on rasvasemad, mõned valgurikkamad, kolmandates on rohkem organismile vajalikke vitamiine. Eesti traditsioonilised püütavad kalaliigid kilu ja räim on aga toitaineliste omaduste poolest kalade lipulaevad! Kilus on valku peaaegu samapalju kui lõhes, samas sisaldab kilu eriti väärtuslikke polüküllastamata rasvhappeid – omega-3 ja omega-6 – ligi kaks korda rohkem kui lõhe. Kohalik räim on oluliste vereloomele ja ainevahetusele kasulike vitamiinide - B12 ja E – allikas. Lisaks on räimes piisavalt kaltsiumi, magneesiumi ja tsinki.